Connect with us

Politika

MARIĆ: Spekulacija i hipoteza da premijer osniva stranku

Published

on

Izjava da će premijer Zdravko Krivokapić osnovati Demohrišćansku stranku krajem avgusta je politička spekulacija u okviru političke borbe, ali hipotetički gledano nije isključena mogućnost da se pojavi stranka sa njim na čelu, koja bi bila dio neke buduće veće predizborne koalicije, ocijenio je direktor Centra za građanske slobode (CEGAS) Boris Marić.

“Prvo, radi se o političkoj spekulaciji u okviru političke borbe. Mi u ovom trenutku ne znamo da li je to istina i pojavu nove stranke na čijem čelu je Krivokapić možemo sagledavati hipotetički”, kazao je Marić za Vijesti.

Krivokapić do sinoć nije demantovao navode predsjednika Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića da će krajem avgusta osnovati Demohrišćansku stranku, o čemu se i ranije spekulisalo u političkim krugovima.

Iz Vlade juče nijesu odgovorili na pitanja Vijesti, niti su se po tom pitanju oglašavali na društvenim mrežama.

“Za Veliku gospojinu, 28. avgusta, njegov (Krivokapićev) pokret ‘Ne damo Crnu Goru’, prerašće u Demohrišćansku stranku. Očigledno je da je ekspertska Vlada bila lansirna rampa za formiranje političkog subjekta”, kazao je Knežević za TV Prva.

Marić je ocijenio da se čini da su pregovori o rekonstrukciji Vlade izvjesni i da svi politički subjekti u vladajućoj većini grade svoje pregovaračke pozicije.

“DF je politički najagresivniji, jer se osjeća ugroženo sa jedne strane, nema nijednu visoku političku funkciju u vlasti, a sa druge strane to je njihov višegodišnji metod i pristup političkoj borbi. Demokrate imaju drugi pristup i ostvaruju određeni nivo koordinacije sa premijerom i dijelom ministara,afirmišući svoje političke smjernice”, rekao je Marić.

On je ocijenio da u toj postavci, hipotetički gledano, nije isključena mogućnost da se pojavi stranka sa Krivokapićem na čelu, koja bi bila dio neke buduće veće predizborne koalicije.

“Ali, realno, ovo mogu biti samo pretpostavke, jer je politička scena do te mjere ubrzana, opterećena usko partijskim interesima, da su mnogi scenariji u igri. Trenutno imamo Vladu koju niko ne smije da ruši, a mnogi je napadaju, iz prostog razloga što bi to moralo da se uradi sa DPS-om, a nijedan subjekt u većini nije spreman da podnese taj politički rizik, za sada”, istakao je Marić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije