Connect with us

Politika

MILATOVIĆ: Crna Gora snažno podržava i promoviše Zajedničko regionalno tržište, Vlada će uložiti dodatne napore kako bi se taj proces ubrzao

Published

on

Crna Gora snažno podržava i promoviše Zajedničko regionalno tržište, a Vlada će uložiti dodatne napore kako bi se taj proces ubrzao, kazao je danas ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović na Samitu zemalja Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, Milatović je, na poziv njemačkog saveznog ministra za ekonomska pitanja i energetiku Petera Altmajera, učestvovao na poslovnom forumu u okviru Samita na kom se razgovaralo o izazovima i perspektivama Zajedničkog regionalnog tržišta, nakon čega je održan i ministarski sastanak na kojem je nastavljena i produbljena diskusija sa zemljama partnerima Berlinskog procesa, Evropskom komisijom i predstavnicima poslovnih udruženja.

“Kako bi ekonomija cijelog regiona Zapadnog Balkana bila uspješna priča, vjerujemo da svaka zemlja mora da posegne za još većim reformama”, naglasio je Milatović.

On je predstavio reforme koje sprovodi nova Vlada Crne Gore, a koje uključuju digitalizaciju državne uprave sa meritokratskim pristupom za sva nova zapošljavanja.

“Takođe smo startovali sa velikom reformom tržišta rada, naročito u dijelu Zavoda za zapošljavanje, za koji vjerujemo da mora biti u potpunosti digitalizovan i fokusiraniji na prekvalifikaciju i bolju pripremu nezaposlenih za tržište rada”, dodao je ministar.

Milatović je kazao da Vlada teži predvidljivoj i održivoj fiskalnoj ekonomiji, imajući u vidu da je pad ekonomske aktivnosti prethodne godine bio najveći pad u Evropi i budžetskog deficita od 11 odsto.

“Ove godine imamo oporavak turističkog sektora i energičniju ekonomsku aktivnost što nas vodi ka stabilnoj ekonomiji sa komitovanim deficitom budžeta od tri odsto”, naglasio je on.

Na ministarskom sastanku je potvrđena posvećenost brzom i potpunom sprovođenju Akcionog plana za zajedničko Regionalno tržište i naglašeno je da Investicioni forum komore zapadnog Balkana (ZB6CIF) igra važnu ulogu u sprovođenju Zajedničkog regionalnog tržišta, kao najvažnijeg projekta koji će olakšati približavanje regiona ekonomskim standardima i procedurama EU.

U Ministarstvu dodaju da su učesnici pozdravili punu primjenu Sporazuma o regionalnom romingu i početak režima besplatnog rominga na zapadnom Balkanu od 1. jula i izrazili spremnost da nastave rad na Mapi puta kako bi se osiguralo smanjenje troškova rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

“Učesnici Berlinskog procesa saglasni su da je prevazilaženje posledica COVID-19 pandemije glavni izazov, ali i prilika za bližu regionalnu saradnju i dalje produbljivanje ekonomske saradnje sa EU. Vlada Crne Gore i Ministarstvo ekonomskog razvoja snažno podržavaju zaključke sa ministarskog sastanka koji su proistekli sa današnje intenzivne i konstruktivne diskusije kako bi uz podršku Njemačke i ostalih zemalja učesnika Berlinskog procesa ispunili zajednički cilj ka ostvarenju evropske perspektive regiona i integraciji zemalja Zapadnog Balkana u EU”, zaključuju u Ministarstvu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije