Connect with us

Politika

MVP: Bez budžeta dovedene u pitanje sve aktivnosti i funkcionisanje Ministarstva i diplomatsko-konzularnih predstavništava

Published

on

Ministarstvo vanjskih poslova bez budžeta ne može do kraja realizovati planirane aktivnosti, čime je sputano da uradi sve ono što bi moglo da pomogne da se Crna Gora oporavi, saopšteno je iz tog resora.

“Osim što su pojedine, vrlo važne aktivnosti, morale biti odložene zbog smanjenog budžeta, sada dovodimo u pitanje i svakodnevno funkcionisanje MVP i diplomatsko-konzularnih predstavništava kao zastupnika interesa države i predstavljanja Crne Gore, kao i pružanje konzularnih usluga i zaštite naših građana u inostranstvu”, ističu u saopštenju.

Podsjećaju da se na taj način, onemogućavaju ili ozbiljno dovode u pitanje, najvažnije spoljnopolitičke aktivnosti, prije svega one vezane za saradnju sa EU i NATO, učešće na Generalnoj skupštini UN, kao i obavljanje redovnih obaveza iz domena bilateralne i multilateralne saradnje.

“Crna Gora, kao mala država od 600 000 stanovnika, u složenim međunarodnim tokovima, mora imati diplomatiju koja će štititi interese naše države. Ministarstvo neće moći da pokrije troškove predsjedavanja Crne Gore Centralno- evropskom inicijativom, zatim sprovođenja Zakona o međunarodnoj razvojnoj saradnji i upućivanju humanitarne pomoći, akcionog plana za Šengen, otvaranja dva nova DKP-a u Hagu i Kopenhagenu, kao i profesionalizacije diplomatskog kadra. Bila je planirana i rekonstrukcija objekata u Skoplju i Vašingtonu, izrada projektne dokumentacije, kao i izgradnja i adaptacija objekta u Ankari”, navode iz MVP-a.

Ne ulazeći u sve teškoće koje su podrazumijevale državu na ivici bankrota, iz resornog ministarstva istakli su činjenicu da je Vlada izabrana 4. decembra uspjela doći do održivih javnih finansija.

“Posebna po mnogo čemu i izazovna u svakom pogledu, ova godina stigla je do polovine, a dobar budžet je sada pred nama. Kao izvršna vlast, Vlada je svjesna odgovornosti i sad je na izabranim predstavnicima građana da preuzmu svoj dio odgovornosti kako razvoj države ne bi bio blokiran, već je neophodno da što prije počnemo sa realizacijom prioriteta Vlade u pravcu izlaska iz krize i sveukupnog oporavka”, zaključuju u saopštenju.

Ministarstvo vanjskih poslova poziva da se u što kraćem roku uđe u proceduru usvajanja kako bi svi činioci u svojim sektorima mogli nesmetano da planiraju, a potom i konkretizuju aktivnosti.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije