Connect with us

Politika

UAE: Orden nezavisnosti za ambasadorku Jeknić

Published

on

Državna ministarka za međunarodnu saradnju u Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Ream Al Hašimi primila je u oproštajnu posjetu dosadašnju ambasadorku Crne Gore u UAE Dušanku Jeknić i tom prilikom joj je uručila Orden nezavisnosti prvog reda kojim ju je odlikovao predsjednik UEA, njegovo visočanstvo Šeik Kalifa Bin Zajed Al Nahijan, piše Pobjeda.

Ministarka Al Hašimi je prenijela žaljenje predsjednika što nije bio u prilici, zbog odsustva van zemlje, da joj lično uruči orden koji se dodjeljuje za izuzetan doprinis razvoju odnosa Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Orden nezavisnosti prvog reda dodjeljuje se u izuzetnim slučajevima, kao priznanje za doprinos ambasadora razvijanju izuzetno dobrih odnosa između dvije zemlje.

U posljednjih deset godina samo devet ambasadora je dobilo ovo visoko priznanje, sada po prvi put i jedan diplomatsko-konzularni predstavnik iz regiona Zapadnog Balkana.

Na prijedlog ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i premijera Zdravka Krivokapića ambasadorka Jeknić je svojevremeno bila predložena za opoziv, uz konstataciju da je, kao i nekoliko drugih ambasadora, svojim ,,djelovanjem nanijela štetu državi“.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, upravo zbog tog obrazloženja, nije potpisao ukaz o opozivu, da bi potom Vlada ponovo podnijela zahtjev za opoziv, ali bez dodatnih, uvredljivih, obrazloženja.

Dodjelom visokog priznanja predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata je ukazao izuzetnu počast ambasadorki Jeknić, negirajući tako raniji stav crnogorske Vlade i potvrdivši izuzetno dobru saradnju dvije zemlje i doprinos ambasadorke Jeknić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije