Connect with us

Politika

MVP: Određeni privremeni otpravnici za države iz kojih su opozvani ambasadori

Published

on

Ministarstvo vanjskih poslova odredilo je privremene otpravnike koji će rukovoditi radom ambasada u državama iz kojih je Vlada opozvala ambasadore.

Vlada je ranije opozvala ambasadore iz Kine Darka Pajovića, Vatikana Miodraga Vlahovića, Bosne i Hercegovine Obrada Stanišića, Italije Sanju Vlahović, Njemačke Veru Kuliš, Srbije Tarzana Miloševića i Ujedinjenih Arapskih Emirata Dušanku Jeknić.

MVP je, kako su kazali, više puta informisalo javnost da je ambasadorima koje je opozvala Vlada dat rok do 15. februara da završe sve obaveze u zemljama prijema.

Oni su rekli da je ta instrukcija upućena još 18. decembra prošle godine i da je ambasadorima naloženo da predaju dužnost, a da će opoziv formalno stupiti na snagu potpisom predsjednika

“U skladu sa Zakonom o vanjskim poslovima i Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, današnjom instrukcijom su određeni privremeni otpravnici poslova, koji će rukovoditi radom ambasada do imenovanja novih ambasadora”, kazali su iz MVP-a.

Dodali su da je Ministarstvo, shodno međunarodnim propisima i diplomatskoj praksi, o toj odluci obavijestilo zemlje prijema.

Ambasador Crne Gore u Vatikanu Miodrag Vlahović juče je poručio da bez ukaza Predsjednika ne postoji mogućnost da se postupi po konfuznim instrukcijama i naređenjima MVP CG.

On je, takođe, izrazio žaljenje što MVP CG nastavlja sa aktivnostima koje srozavaju ugled crnogorske diplomatije i vrlo ružno govore o namjerama Vlade i samog Ministarstva.

“Crnogorski ambasadori postupiće onako kako kaže Predsjednik Crne Gore, što je jedino moguće i prihvatljivo”, zaključio je ambasador Vlahović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije