Connect with us

Politika

NEKADAŠNJI PRIPADNIK SEDMOG BATALJONA: Imenovan da čuva zgradu Vlade i Krivokapića?

Published

on

Gojković - napredak od redarske službe DF-a

Za koordinatora Službe obezbjeđenja zgrade premijera i Krivokapića lično imenovan je penzioner Dejan Gojković bivši pripadnik ozloglašenog Sedmog bataljona nekadašnje Vojske Jugoslavije, saznaje portal Aktuelno od  izvora iz kabineta premijera.

Informacija je potvrđena iz više izvora iz Vlade. Gojković je na vrlo odgovornu funkciju koja podrazumijeva brigu o bezbjednosti državnog objekta i lično Krivokapića postavljen nedavno.

Sedmi bataljon vojske Jugoslavije, ako uopšte postoji neko ko nije upoznat sa ovom ozloglašenom jedinicom, predstavljao je vojnu ispostavu Slobodana Miloševića čija je namjena ‘90-ih bila da disciplinuje crnogorsku vlast koja mu se opirala i uguši svaku ideju o eventualnoj crnogorskoj nezavisnosti. Za ovu jedinicu vežu se brojna zlodjela, počinjena prije svega prema albanskom i nesrpskom stanovništvu u Crnoj Gori tokom 90-ih.

Redari DF-a

Pored službovanja u Sedmom bataljonu Vojske Jugoslavije, Gojković je crnogorskoj javnosti poznat i kao osoba koja je jedno vrijeme bila pripadnik obezbjeđenja lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića i kao pripadnik čuvene ”redarske službe DF-a”.

Kao Mandićev pripadnik obezbjeđenja

Redarsku službu DF-a uglavnom su činile starješine Vojske Jugoslavije, a njom su rukovodili bivši članovi Sedmog bataljona. Protiv ovih, kako su ih tada prozvali mediji,  “policajaca” DF-a, izrečeno je ukupno 70 pravosnažnih presuda, a njih 20 su krivično gonjeni zbog prekršaja iz oblasti javnog reda i mira.

Ova ”redarska služba” učestvovala je aktivno u organizaciji političkih litija u Nikšiću prije izbora prošle godine.  Među imenima koja su se pominjala kao organizatori litija u Nikšiću bio je Gojkovićev saborac Božidar Buturović koji je zajedno sa Vasilijem Durutovićem široj javnosti postao poznat kao pripadnik takozvane redarske službe DF-a 2015. i 2016. godine.

Tuča u centru Podgorice

Gojković je tokom 2016. godine učestvovao i u tuči koja se dogodila u strogom centru Podgorice, ispred sjedišta Nove srpske demokratije u Hercegovačkoj ulici, kada je došlo do sukoba sa mladićima iz Tuzi.

Ono što je crnogorskoj javnosti jasno je da se u ovom slučaju radi o osobi sklonoj incidentima, pa je zato njegovo angažovanje u državnoj upravi vrlo problematično. Iako ovo imenovanje očito nikog ne iznenađuje, sa žaljenjem se moramo zapitati – zašto se toleriše ovakvo ”kadriranje” i postoje li uopšte bilo kakve bezbjednosne provjere prilikom zapošljavanja osoba na ovako delikatnim položajima?

Blizak sa osobama iz kriminalnog miljea

Novi koordinator za obezbjeđenje Gojković takođe ima veze sa osobama iz kriminalnog miljea. On je blizak sa sinovcem Andrije Mandića, Danilom Mandićem koji je nedavno uhapšen nakon petomjesečnog bjekstva.

Podsjetimo, Danilo Mandić, nalazio se na potjernici od 20. avgusta prošle godine.

Mandić je u avgustu, prilikom policijske racije u podgoričkom lokalu Riter, od sebe odbacio pištolj. On je od tada bio u bjekstvu, a tereti se za nedozvoljeno držanje oružja i municije.

U.P.A.

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije