Connect with us

Politika

NIKŠIĆ: DPS uspjela da zadrži rejting, došlo do preraspodjele prosrpskog biračkog tijela

Published

on

Na lokalnim izborima u Nikšiću  koalicije oko Demokrata i Demokratskog fronta (DF) imaju većinu za formiranje nove lokalne vlasti u tom gradu, bez URA, dok je koalicija oko Demokratske partije socijalista (DPS) uspjela da zadrži rezultat koji je osvojila na parlamentranim.

To pokazuju konačni rezultati izbora koje je saopštio Centar za monitoring (CEMI).

Rezultati pokazuju da je došlo do preraspodjele prosrpskog biračkog tela.

Koalicija oko DF-a osvojila oko 6.000 glasova manje nego na parlamentarnim dok je koalicija oko Demokrata osvojila 4.000 glasova više u odnosu na parlamentrane. Koalicija oko DF-a ima oko 26 odsto glasova a oko Demokrata 23 odsto.

Analitičari ocjenjuju da su se glasovi DF-a prelili na Demokrate i novoosnovani Narodni pokret biznismena Miodraga Dake Davidovića koji je osvojio oko 1.500 glasova ili oko 3, 3 odsto.

Koalicija oko DF-a je bliska srpskom predsjednikom Aleksandru Vučiću dok je koaliciju oko Demokrata podržao premijer Zdravko Krivokapić i indirektno episkop Srpske pravoslavne crkve Joanikije.

Analitičari ocjenuju da je upravo toliko – (u procentima je koalicija oko Demokrata oko devet odsto dobila više nego na parlamentrane izbore) realna snaga premijera Krivokapića i SPC u Crnoj Gori.

URA Dritana Abazovića je na lokalnim izborima zadržala rezultat od parlamentarnih ali njihov glas nije potreban za formiranje lokalne vlasti u tom gradu kao što je bio slučaj na parlamentranim.

Ta stranka ima oko  4, 5 odsto glasova. Abazović je rekao da ne vidi razlog za “trče da formiraju vlast, ali ad su tu ako što trebaju”.

DPS predsjednika Mila Đukanovića je uspjela da zadrži rezultat sa parlamentarnih. Zajedno sa Socijaldemokratama (SD) sa kojima je išla u koaliciju osvojila je otprilike isti broj glasova kao što su te dvije stranke ukupno osvojile na parlamentarnim kada su išle odvojeno. Ta koalicija je pojedinačno najača sa oko 40,5 odsto osvojenih glasova.

Takav rezultat analitičari ocjenjuju kao veliki uspjeh, jer u avgustu nakon 30 godina DPS izgubila vlast na nacionalnom nivou a glasovi im se u medjuvremenu nijesu rasuli.

Najveći gubitnik izbora je Socijaldemokratska partija (SDP) koja je osvojila nešto manje glasova nego na parlamentranim ali nije uspjela da predje census.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije