Connect with us

Politika

NIKŠIĆKA URA: Poštujte državne simbole i državu u kojoj živite

Published

on

Desničarski diskurs koji stiže i iz srpskog i iz crnogorskog tabora veoma je ozbiljna prepreka građanskom konceptu države, jer podstiče nasilno ponašanje, kazali su iz nikšićke URA-e.

Iz te partije osudili su nasilje nad predsjednicom Opštinskog odbora Liberalne partije Nikšić Jelenom Marković i nad crnogorskom zastavom, navodeći da su nacionalistički modeli mišljenja i ponašanja, demonstrirani tom prilikom, najveća opasnost po demokratiju i vladavinu prava, kao temeljne vrijednosti za koje se URA zalaže.

Oni su istakli da neće tolerisati promovisanje desničarske agresivnosti, od koje god nacije da dolazi.

Iz nikšićke URA-e kazali su da je od verbalnog i simboličkog nasilja samo korak do fizičkog, “a napad gnijevnog domoljuba na simbol samo je uvod u napad na život i tijelo pripadnika omražene nacije.”

“Nacionalnu mržnju između Crnogoraca i Srba, koju je Demokratska partija socijalista (DPS) godinama sijala pod plaštom međuetničkog sklada, sada mi žanjemo. Pozivamo sve građane da poštuju državu u kojoj žive i njene simbole, jer crnogorska zastava je simbol Crne Gore, a ne simbol DPS-a”, poručili su iz te partije.

Oni su kazali da svi moraju shvatiti da DPS nije Crna Gora “i da se sudbina naše države neće vezivati za sudbinu njihove korumpirane partije.”

“Država će trajati, a oni će otići. Zato su se profesionalni domoljubi aktivirali ovih dana, na obje strane, da zamute, zastraše i posiju mržnju, pa da u sveopštem mraku kupe koji glas, a da niko ne vidi”, rekli su iz URA-e.

Oni su napomenuli da neće podržati slabiće koji nasrću na žene i na državne simbole.

Iz nikšićke URA-e naveli su da poštuju zastave svih naroda koji žive na teritoriji Crne Gore.

“Ali ih sve pozivamo da poštuju crnogorske državne simbole, i to ne zato što ih na to zakon obavezuje, nego zato što vjerujemo da oni gaje poštovanje prema državi u kojoj žive, a time i prema sebi samima. Neka ne dozvole desničarskim parolama da im pomute razum i natjeraju ih da podlegnu mržnji, koja se hrani nasiljem i uništavanjem”, poručili su iz URA-e.

Oni smatraju da se destrukciji koju promovišu nacionalisti treba suprotstaviti na vrijeme, jer, kako su naveli, manipulacije nacionalnim osjećanjima uvijek imaju veoma opasne posljedice.

“Pred lokalne izbore u Nikšiću, i srpska i crnogorska desnica kreiraju napetu atmosferu armagedona, posljednje bitke između dobra i zla, što će se u našem slučaju pretvoriti u posljednji obračun dvije nacije, čije je jedinstvo preduslov stabilne države i društvenog napretka”, naveli su iz te partije.

Iz URA-e su pozvali sve Nikšićane da ne vjeruju onima koji ih pozivaju na mržnju i finalni obračun.

“Nikšić ima građansku budućnost za koju ćemo se izboriti nenasilno i civilizovano, kvalitetnim političkim programom i ljudima od struke. Ne dozvolite da na predstojećim izborima vašim glasom upravlja politički proizvedena nacionalna mržnja”, poručili su iz te partije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije