Connect with us

Politika

ŠEHOVIĆ: Bratić želi da raskrsti sa civilizacijskim vrijednostima, Milačić: Direktori bili klasični partijski vojnici

Published

on

Na dnevnom redu skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport danas je Inicijativa za održavanje kontrolnog saslušanja ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić.

Inicijativu je podnio poslanik Damir Šehović.

Šehović je kazao da je evidentno da je Zakon koji je nedavno usvojen prekršen, odnosno da organi upravljanja u školama nijesu formirani u predviđenom roku.

Drugi motiv za saslušanje ministarke je kaže pravne prirode, jer su kaže svi direktori razriješni na nezakonit način.

“Očigledno je da svih preko 250 direktora obrazovno vaspitnih ustanova razriješeno na nezakonit način. Desila se čistka kako bi se doveli podobni”, navodi Šehović i dodaje:

“Imamo lica sa nakaradnim, anticivilzacijskim stavovima, imamo obožovatelje ratnih zločinaca. Ne može neko ko predlaže da se ulica zove po ratnim zločincima da bude na čelu nijedne obrazovne ustanove niti na čelu Doma učenika u Beranama”, ističe on.

Marko Milačić iz Prave Crne Gore kaže da je inicijativa licemjerna jer se “zna čime su se služili i šta su radili prethodni direktori škola”.

“To su bile klasične partijske ekspoziture, to je imalo za cilj brutalno očuvanje vlasti. Oni su bili klasični partijski vojnici. Ako mislite da se raskine sa takvim sistemom ja sam za to. To što nemamo dovoljno vremena da budemo savršeni, to nije stvar da se neko targetira. Javnost jeste uznemirena ali na drugačiji način jer shvata o čemu se ovdje radi”, kazao je on.

“Ministarka Bratić želi da raskrsti sa civilizacijskim vrijednostima. Nije tehnička stvar kada ministarka na čelo postavi ne nekog ko je potomak četničkog pokreta, nego nekog ko se sam predstavlja kao četnik. To nije tehnička stvar kada razriješite svih preko 250 direktora na nezakonit način. Nije tehnička stvar kada te iste direktore optužujete za nešto što nijesu mogli dovesti do kraja jer Ministarstvo nije završilo svoj posao. Nije tehnička imenujete lica koja su preminula. Kada imate nekog ko je na čelu Ministarstva, ko sebe naziva ženskim četnikom, mislim da je to doprinos podjelama, kada imate ministra koji ugledne pisce naziva đubradima ustaškim, koji tvrdi da Crnogorci ne postoje”, kaže Šehović.

Odgovor Šehovića je izazvao negodovanje nekih poslanika.

Milačić kaže da danas zbog pritiska javnosti imamo povlačenje odluke, što je kako smatra pozivitno, jer se cijeni mišljenje javnosti.

“Gdje ste bili kada su naša djeca od 12 godina izvodila trbušni ples za dan turskog suvereniteta, ili za dan bilo čijeg suvereniteta da kaže ijednu riječ, nije vam to tad smetalo”, kaže Milačić.

Poslanik Demokratske partije socijalista Dragutin Papović kazao je ovo sve očekivano. Podsjetio je da ideološke i političke podjele postoje svuda a ne samo u Crnoj Gori, te da četnička ideologija nije vezana samo za drugi svjetski rat, nego za ovo vrijeme.

Papović navodi da je otuda i ovo pitanje šta je problem da neko ko podržava četničku ideologiju bude na čelu neke vaspitno obrazove ustanove.

“Naša je obaveza da štitimo antifašizam”, poručio je Papović, i dodao da Bratić radi samo ono što je njeno ideološko i političko ubjeđenje, te da je to dovoljan razlog da se podnese ostavka.

Poslanica Nove srpske demokratije Jelena Božović, poručila je Šehoviću da je za vrijeme njegovog mandata obrazovanje pretrpjelo najveću štetu, da se znalo kako se zapošljava i kako se dolazi na direktorska mjesta, te da je on poosljednja osoba koja može da kritikuje rad Bratić.

“Niko u to vrijeme nije mogao da se zaposli ukoliko ne bi uzeo člansku kartu neke od vaših partija, što mogu potvrditi i iz ličnog pimjera”, ističe ona.

Što se tiče direktora koji su smijenjeni, Božović podržava to što je Bratić uradila i smatra da je to trebalo da se uradi i ranije.

“Migo Stijepović poznat po aferi koverta je tu da podsjetim kakvi su kadrovi pokrivali mjesta u Ministarstvu”, dodaje ona.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije