Connect with us

Društvo

ODBOR ODLUČIO: Vlada donosi mjere, Komunalna kažnjava

Published

on

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje podržao je izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojim se propisuje da Vlada zbog sprečavanja širenja epidemije može da donosi mjere zabrane ulaska stranaca i obustavlja rad privrednih objekata. Predlogom zakona je predviđeno da Komunalna inspekcija ima mogućnost da izriče sankcije zbog kršenja mjera, piše Dan.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić kazao je na sjednici Odbora za zdravstvo rad i socijalno staranje da su se za izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti odlučili kako bi unaprijedili kontrolu epidemioloških mjera protiv korone.

“Praktični razlozi su nametnuli potrebu većeg propisivanja nadležnosti Vlade Crne Gore pri pojavi novih zaraznih bolesti koje imaju veći epidemiološki značaj. Vlada na predlog radnog tijela može da donese mjere zabrane ulaska iz država koje predstavljaju rizik, da zabrani rad privredenih društava i preduzetnika, kao i obavljanje drugih djelatnosti koje pogoduju širenju zarazne bolesti”, kazao je Bajić.

Zbog potpunije primjene mjera krenulo se u izmjenu zakona.

“Precizirani su i dodatno definisani pojedini pojmovi, kako u odnosu na epidemiološke mjere, tako i odnosu na nadležnost inspekcijskih službi, vršenje komunalnog nadzora i reda od strane Komunalne inspekcije. Pored ovoga, propisano je da određene zdravstvene preglede kliconoša i lica u objektima pod sanitarnim nadzorom koji predstavaljaju rizik za prenošenje zarazne bolesti, mogu da vrše samo zdravstvene ustanove koje je osnovala država”, ističe Bajić.

Ovi zdravstveni pregledi se obavljaju na isti način kao i u državama Evropske unije.

“Ovim zakonom se bliže uređuje mjera karantina. Praktična iskustva su pokazala da se ova mjera može sprovoditi u objektima stanovanja, a u skladu sa epidemiološkim indikacijama. Propisana je i mjera obavezne samoizolacije za lica koja imaju blage simptome infekcije tokom perioda zaraznosti u porodičnom smještaju”, kazao je Bajić.

On je istakao da je precizirana nadležnost svih inspekcija.

“Bilo je neophodno, pored novčane kazne, propisati i mjeru zatvaranja objekata od tri do mjesec dana zbog kršenja epidemioloških mjera”,navodi Bajić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije