Connect with us

Politika

KNEŽEVIĆ: Što se mene tiče Kandić u Vladi više ne bi bio jedan jedini minut

Published

on

Izviđaj saobraćajne nezgode koja se desila nedavno u Podgorici, u kojoj je učestvovalo službeno vozilo Vlade, u toku je i njim rukovodi osnovni državni tužilac iz Podgorice. To je na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu saopštio Dragan Gorović iz Uprave policije.

“Na licu mjesta je policija zatekla lice koje se izjasnilo da je vozilo automobil Vlade. Nakon toga se na licu mjesta pojavilo još jedno lice koje je izjavilo da je bilo suvozač odnosno saputnik u vozilu Vlade. Vozilo je imalo civilne tablice”, kazao je Gorović.

Tužilac je, kako je objasnio Gorović, naložio da se izuzmu snimci sa kamera u blizini mjesta udesa, da bi se utvrdilo da li je korišćena svjetlosna signalizacija i da li je vozilo prošlo kroz crveno na semaforu.

Svjetlosnu signalizaciju ili blinkere mogu da koriste vozila Uprave policije, ANB-a i vozila Vojske uz posebno odobrenje, kaže Gorović.

“Ostali koji to rade i koriste krše zakon. Ako je ovo vozilo to koristilo i imalo u tom dijelu krši zakon. To je ono što mi ne znamo, ali biće utvrđeno”, kazao je Gorović.

Da li je neko lice koje je učestvovalo u nezgodi imalo preko promil alkohola u krvi, pitao je Raško Konjević iz SDP-a.

“Od dva kontrolisana lica koja su bila na licu mjesta, jedan od njih je imao više od jednog promila alkohola u krvi”, odgovorio je Gorović.

“Zašto nije u zatvoru onda?”, upitao je Konjević.

“To je pitanje za osnovnog državnog tužioca koji rukovodi izviđajem”, kazao je Gorović.

Policija je bila u obavezi da liši slobode lice koje je imalo preko promil alkohola u krvi, dodao je Konjević.

“Ko je lice koje je bilo vozač, da li je to lice javni funkcioner ili nije, da ne pominjemo imena. Da li je tačno da su se na ovom automobilu proteklih mjeseci mijenjale tablice?”, pitao je Konjević.

Milan Knežević iz DF-a kazao je da je “ovakih slučajeva zloupotrebe bilo i ranije”.

“Ali ja ne bih da to razdvajamo na period za vrijeme DPS-a i poslije DPS-a. Posebno me iritira činjenica da je, po meni počinilac tog krivičnog djela a ne prekršaja, čovjek koji je zahvaljujući našim glasovima i našoj podršci u Vladi i čovjek koji je zloupotrijebio to povjerenje.

Niti poznajem gospodina niti me ko pitao za njega, niti smatram da treba da se ovdje vodi postupak vezano za taj slučaj, ali ja imam obavezu kao jedan od predsjednika stranaka koje čine parlamentarnu većinu da ukažem na činjenicu da je naša Vlada u decembru na posao došla taksijem a evo sad imamo potencijalno krivična djela zloupotrebe službenog položaja i ugrožavanje bezbjednosti u saobraćaju i to sa vozilima koja koštaju koliko jedan stan. Protiv toga sam se borio 20 godina i boriću se i protiv toga i u ovoj Vladi bez obzira ko je na njenom čelu”, kazao je predsjednik Odbora Milan Knežević.

Mene ovdje interesuje postupanje policije, kazao je Predrag Bošković iz DPS-a.

“To vozilo je sigurno uhvaćeno na desetak kamera i može se utvrditi i ko je vozio i kako je vozio. Da li je tačno da nije alko testiran na licu mjesta nego u Centru bezbjednosti i to tri sata nakon udesa? Ako je to tačno onda ne treba Kandić da podnese ostavku no mnogi drugi iz vašeg resora. Je li tačno da pet dana nakon nezgode nije izuzet nijedan snimak sa kamera? Ako je to tačno nije u pitanju Kandić no sistem koji predstavljate”, kazao je Bošković.

On je pitao i zašto se Nikola Kandić bahato odnosio i prema samim policajcima koji su vršili uviđaj.

Knežević je potom saopštio svoj stav: “Što se mene tiče taj Kandić u Vladi više ne bi bio jedan jedini minut, a da li će biti ili neće biti od mene ne zavisi”.

Kao predsjednik Odbora smatram da takvo ponašanje zaslužuje svaku vrstu krivične sankcije, dodao je Knežević.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kaže da će konačan odgovor na ovo pitanje dati nadležni organi.

“Na bazi informacija koje ja imam, postupak je u toku, po prvim informacijama sa lica mjesta, Kandić nije bio vozač i imao je ispod promil alkohola u krvi”, rekao je ministar.

Konjević je pitao ko je drugo lice koje je imalo preko promil alkohola u krvi.

“U trenutku izlaska policije na lice mjesta nije se sa sigurnošću znalo ko je bio vozač i treba li policija da lišava slobode dva lica zato što nije sigurna ko je od njih vozač”, kazao je na to Sekulović.

“Samo pijanoga preko jedan promil”, dodao je Konjević.

“E sad, kad bi ulazili u to ko je pijan. To su dva tri piva. Ne relativizujem, ali nije to sad teško pijanstvo da se može vidjeti. Izvršeno je alko testiranje, vađena je krv u Kliničkom centru. Ne vidim da je u ovom trenutku iko prikrio išta”, istakao je ministar.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije