Connect with us

Politika

ODGOVOR: Brisel nudi pomoć Crnoj Gori u rješavanju pitanja duga Kini

Published

on

Evropska unija (EU) spremna je da pomogne Crnoj Gori u pronalaženju rješenja za vraćanje duga kineskim bankama, koje je država uzela da bi finansirala infrastrukturne projekte, kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije (EK).

“Evropska komisija će i dalje podržavati Crnu Goru na putu ka članstvu u EU i u tom kontekstu sarađivati sa državom u pronalaženju finansijskih rješenja za njene investicione projekte i osigurati održivost njenog javnog duga“, navela je Pisonero, dodajući da svaka država može slobodno da utvrdi investicione ciljeve.

“Međutim, EU je istovremeno zabrinuta zbog socioekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati. Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i zavisnosti od duga”, upozorila je Pisonero.

Miješanje u političke i demokratske procese u Crnoj Gori, godinama se otvara tokom, gotovo svakog, izbornog procesa ili politički prelomnih momenata.
Naime, potpredsjednik crnogorske Vlade Dritan Abazović je prilikom prve posjete Briselu, 17. marta, pred zastupnicima Evropskog parlamenta zatražio pomoć EU, navodeći da Kina vrši uticaj preko dodeljenog kredita za dionicu auto-puta.

“Kina i Rusija, pitanja o njihovom uticaju, jesu veliki problem. Imamo kredit (kod Kine) u iznosu od jedne milijarde eura. Molimo vas da nam pomognete da vratimo taj novac, da taj zajam zamijenimo zajmom kod neke evropske banke, da sklopimo saradnju sa nekom evropskom finansijskom institucijom i da prekinemo kineski uticaj”, rekao je Abazović.

Posao sa Kinom sklopila je biša vlast Demokratske partije socijalista koja je nakon tri decenije poražena na izborima avgusta prošle godine. Dotadašnje opozicione stranke okupljene oko prosrpskog Demokratskog fronta (DF), Demokrata i Građanskog pokreta URA su osvojile tijesnu parlamentarnu većinu i izabrale Vladu. Abazović, lider URA najmanje članice vladajuće trojke, izabran je za potpredsjednika Vlade.

Kineska kompanija CRBC gradi prvu dionicu autoputa, a kineska EXIM banka je dala kredit Crnoj Gori od 809 miliona dolara, čija otplata glavnice počinje sredinom ove godine.

Ministar finansija Milojko Spajić, 31.marta, potvrdio je da Vlada pregovara o dodatnom kreditu sa Exim bankom u iznosu od 127 miliona eura.

Već 26. marta u Skupštini Crne Gore Abazovića je poslanik Branko Radulović iz DF-a pitao da li bi korigovao izjavu koju je dao u Briselu povodom kineskog kredita.

„Nikakvog negativnog odnosa prema Kinezima, Rusima ili Amerikancima nije bilo. Rekao sam stvar za koju smatram da je najpravednija. Ukoliko želite da smanjite uticaj, a to ne znači u negativnom smislu, nego da naš budžet ne bude toliko zavisan od jednog duga, pomozite nam”, pojasnio je Abazović i dodao da je finansijski nepovoljan angažman napravila bivša vlast.

„Ako nas neko percipira kao partnera (EU) neka nam pomogne finansijski, mi od lijepih riječi nemamo ništa“, poručio je Abazović.

Izvor: RSE

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije