Connect with us

Politika

OTVORENO PISMO ISELJENIKA: Nova vlast dovela Crnu Goru na ivicu ambisa, ugroženi su i manjinski narodi i Crnogorci

Published

on

IZVOR: Fokuspress

Danas smo svjedoci da se iz redova nove parlamentarne većine mogu čuti razne optužbe na račun nas iseljenika koji smo uvijek podržavali evropski put Crne Gore. Čujemo i razne prijetnje i osjećamo da nas pokušavaju obeshrabriti da ne dolazimo u svoj zavičaj. Plašimo se da će ovakvim njihovim djelovanjem doprinijeti još većem iseljevanju iz Crne Gore, posebno pripadnika manjinskih naroda koje danas uklanjaju sa svih rukovodećih mjesta u državi, dok istovremeno aktivisti nove većine preko društvenih mreža šire mržnju, netrpeljivost i prijete svima koji ne misle kao oni, piše u saopštenju.

“Dok su na jednoj strani pripadnici nove parlamentarne većine, među njima i neki sadašnji ministri, učestvovali prilikom paljenja NATO zastava i slanja neprijateljskih poruka državama u kojima trenutno živimo, mi smo osjećali stid i sramotu što se takve stvari dešavaju u našoj Crnoj Gori” –  Sastanak iseljeničkih organizacija održan je u Njujorku, gdje je domaćin bila Fondacija Gusinje (Foto: Fokuspress.com)

Članovi udruženja iseljenika zabrinuti su jer se, kako su kazali, Crna Gora zbog nove vlasti nalazi na ivici ambisa.

U otvorenom pismu koje su potpisali Crnogorsko društvo „13 jul“ – NY, Montenegro House – NY, Fondacija Gusinje, Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku, Kulturni centar Montenegro, Euro Gusinje – Njujork, Udruženje “Primorje” – Njujork, Udruženje „21. maj“ – Njujork, Crnogorsko društvo “Lovćen” iz Lovćenca, Crnogorsko njemačko udruženje “MonteKoln”, Prijatelji Plava iz USA, Udruženje Montehess – Frankfurt na Majni, Patriote Crne Gore iz Luksemburga, Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje u Njujorku i Fondacija Petnjica, navode da „izdaleka vidimo, ali  znamo da vi izbliza vidite još bolje: zemlja se razara raznim podjelama i mržnjom, u njoj se otvoreno ugrožava ono što joj je najsvetije – njen građanski i demokratski karakter“.

„U polarizaciji društva, prisutnoj u posljednjih nekoliko mjeseci, i mržnji koju nam nameću ekstremni nacionalisti koji su došli na vlast, mi, iseljenici koji podržavamo evropski put Crne Gore i želimo da ona bude moderna, prosperitetna država, plašimo se da smo se vratili u devedesete godine prošlog vijeka i da imamo samo dva izbora. Prvi izbor je da ćutimo dok sve građanske vrijednosti neznaveni i ostrašćeni nacionalisti urušavaju pred našim očima, zato što će nam neko reći da je pokušaj odbrane građanskih vrijednosti Crne Gore zapravo odbrana bivših vladajućih partija, što nije tačno. To je zastrašivanje svakog ko želi da kaže da nije slijep i da ovaj ekstremizam, koji kao kvasac narasta i pred našim očima, nije umišljen. Drugi, a za nas i jedini izbor, jeste da zbog dostojanstva i mira pošaljemo poruku da se ne damo zastrašiti. Da smo vidjeli sve greške koje su se prethodnih godina dešavale, ali da sad vidimo i kako se sami temelji suživota u Crnoj Gori ciljano urušavaju. Kako se ne smije progovoriti da volite sopstvenu državu, jer ćete biti označeni kao relikt prethodne vlasti. Kako se nepotistički i klijentelistički i po jednonacionalnom ključu puni javna uprava. Kako se vlada sastavlja po manastirima. Kako se zakoni i ključne odluke donose u najvećoj tajnosti i kako narod za njih saznaje kad je sve završeno“, piše u saopštenju, koje objavljuje Fokuspress.

Dodaje se da je “Ustavom Crna Gora definisana kao „građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava”, a ravnopravnost svih građana predstavlja njenu temeljnu vrijednost”.

“Međutim, Vlada Crne Gore, čiji su ministri postavljeni uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, već je demonstrirala da neće imati isti tretman prema svim nacijama u državi. Pored predstavnika manjinskih naroda, ugroženi su i Crnogorci. Primjera radi, skupštinskim tijelom koje se bavi manjinskim i ljudskim pravima rukovodi čovjek koji negira srebrenički genocid, učesnike nedavno održanog patriotskog skupa u Podgorici, koji smo podržali, naziva nacistima, ismijava druge manjine, a na sjednice skupštinskog odbora kojim predsjedava povodom rasprave o vjerskim zajednicama ne dozvoljava prisustvo predstavnicima Crnogorske pravoslavne crkve, kako bi se makar čulo to što oni povodom novoga Predloga zakona o vjerskim slobodama imaju da kažu. Ko će da nam kaže da li možemo da mirno prihvatamo to što ministarsku poziciju za ljudska i manjinska prava, taj osjetljivi resor, pokriva ostrašćeni pravnik jedne crkve, čiji je osnovni zadatak da na silu progura izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti? Ko će da nam objasni kako je moguće da je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta neko ko sebe naziva ženskim četnikom i tvrdi da Crnogorci ne postoje nego su dostojni prezira, jer su „pristali da se nad njima vrši etnički inženjering“. I ko će se usuditi da nam, nakon ovih nespornih činjenica, poruči da nemamo razloga za veliku brigu šta će se sve dešavati sa suverenom i građanskom Crnom Gorom?“, pitaju se oni.

Obratili su se i građanima Crne Gore i kazali da im je “žao što su pojedini političari poput Dritana Abazovića, Božene Je

lušić, Miloša Konatara, Filipa Adžića i Suade Zoronjić  iz URA-e, Branka Radulovića, bivšeg liberala – danas poslanika Pokreta za promjene, i Albina Ćemana iz Demokrata stali iza ove nacionalističke politike i svojim glasom doprinijeli da građanska i sekularna Crna Gora preko noći postane jednovjerska i teokratska država”.

“Među nama iseljenicima brojni su pripadnici manjinskih naroda koji koriste priliku da poruče  Abazoviću, Zoronjić i Ćemanu da se ne igraju s našim obrazom. Poručujemo im i da se, prije nego što još jednom daju podršku rušenju Crne Gore, sjete svih onih Cetinjana, liberala i ostalih časnih Crnogoraca koji su devedesetih rizikovali svoje živote braneći nas od velikosrpske agresije. Nemojte da ono što oni na Cetinju brane vašim glasom dajete nekome iz Srbije. Sačekajte i nađite rješenje kako će svi pravoslavci u Crnoj Gori biti zadovoljni. Ne živite u iluzijama da vam je ratni profiter i ministar ratnog zločinca Radovana Karadžića veći prijatelj od gore nabrojanih, kao i naših dobrotvora i humanista iz dijaspore koji mu smetaju samo zbog toga što imaju drugačije ime. Udruživanjem s koalicijom koju je on organizovao i priklanjanjem velikosrpskom nacionalizmu brukate sebe, svoje porodice i multietničke sredine iz kojih dolazite. Iskoristiće vas u rušenju Crne Gore, a onda će krenuti u stvaranju još jedne Republike Srpske“.

Članovi udruženja su se obratili i ambasadorima u Crnoj Gori.

“Želimo da istaknemo da potpisnici ovog pisma nikada nijesu imali dilemu da li Crna Gora treba da bude NATO i EU članica. I dok su na jednoj strani pripadnici nove parlamentarne većine, među njima i neki sadašnji ministri, učestvovali prilikom paljenja NATO zastava i slanja neprijateljskih poruka državama u kojima trenutno živimo, mi smo osjećali stid i sramotu što se takve stvari dešavaju u našoj Crnoj Gori. Takođe, bilo nas je sramota kada smo nedavno pogledali i video snimak na kojem aktuelni premijer Zdravko Krivokapić svečano dočekuje Nikolu Kavaju, srpskog nacionalistu i osuđenog teroristu koji je u Sjedinjenim Američkim Državama učestvovao u bombaškim napadima na jugoslovenske ambasade i konzulate, otimao američke putničke avione… Danas smo svjedoci da se iz redova nove parlamentarne većine mogu čuti razne optužbe na račun nas iseljenika koji smo uvijek podržavali evropski put Crne Gore. Čujemo i razne prijetnje i osjećamo da nas pokušavaju obeshrabriti da ne dolazimo u svoj zavičaj. Plašimo se da će ovakvim njihovim djelovanjem doprinijeti još većem iseljevanju iz Crne Gore, posebno pripadnika manjinskih naroda koje danas uklanjaju sa svih rukovodećih mjesta u državi, dok istovremeno aktivisti nove većine preko društvenih mreža šire mržnju, netrpeljivost i prijete svima koji ne misle kao oni“.

Iseljenci su pozvali međunarodnu zajednicu „da ne žmuri pred klerikalizacijom države koja je bila na pragu Evropske unije i koja je, bez sumnje, imala svojih propusta u izgradnji institucija, ali koja nikad kao sad nije ciljano gurana u haos“.

„Mi nećemo zabijati glave u pijesak dok nacionalističke i proruske snage vrše ‘sječe’ u Crnoj Gori gdje god stignu pod izgovorom da joj donose slobodu! Želimo da sačuvamo građansku i demokratsku državu Crnu Goru! Nek’ je vječna Crna Gora!“, piše u saopštenju kojim su se, kako su kazali, obratili javnosti, ambasadama, medijima, rodbini, prijateljima i svakome ko ima kapacitet da sasluša, uvaži, poštuje i pomogne.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije