Connect with us

Integracije

PETOGODIŠNJICA PARISKOG SPORAZUMA: Đukanović danas na Samitu o klimatskim ambicijama

Published

on

Najaviće novu ambicioznu opredijeljenost u okviru Pariskog sporazuma: Đukanović - Foto: predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović učestvovaće danas na liderskom onlajn Samitu o klimatskim ambicijama, koji se održava u znak obilježavanja pete godišnjice Pariskog sporazuma.

Iz Služba za informisanje predsjednika saopštili su da će Samit, koji nije dio obaveznog plana Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o klimatskim promjenama, pružiti platformu za lidere da najave novu ambicioznu opredijeljenost u okviru Pariskog sporazuma.

„Takođe, Samit će biti prilika da se iznesu nova opredjeljenja koja nas čvrsto postavljaju na zeleniji, otporniji i održiviji put i postavljaju svijet na put ka ostvarenju globalne neto-nulte emisije i ograničenju porasta globalne temperature na 1,5 stepeni celzijusa“, navodi se u saopštenju.

Pored najviših svjetskih državnih zvaničnika, tvrde, planirano je učešće nedržavnih aktera, uključujući civilno društvo, privredu, akademsku zajednicu, autohtone grupe i mlade.

Đukanović na samitu učestvuje na poziv generalnog sekretara UN-a Antonia Gutereša, predsjednika Francuske Emanuela Makrona i Čilea Sebastijana Pinjera Ečenike, kao i predsjednika vlada Ujedinjenog kraljevstva Borisa Džonsona i Italije Đuzepea Kontea.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije