Connect with us

Politika

PICULA: Velika šteta ako Crna Gora stagnira u procesu proširenja EU, apelujem na dijalog

Published

on

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula u izjavi za Gradski portal ističe da ukoliko se nastave duboke podjele u Crnoj Gori one dugoročno mogu djelovati samo destruktivno.

“Upravo zato koristim priliku da i ovim putem apelujem na dijalog između predstavnika vlasti i opozicije u kreiranju ključnih reformskih rješenja, jer je to praksa koja je u slučaju svih prijašnjih zemalja kandidatkinja donijela željene rezultate“, kaže Picula.

Crna Gora je i dosada imala dobar zakonski okvir za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, objašnjava Picula, ali dodaje da su njegove ocjene uspiješnosti varirale, od djelomične do nedovoljne.

“To se redovno ponavljalo u svim izvještajima EK i EP. Same promjene Zakona nisu same po sebi garancija da će se situacija promjeniti nabolje. Treba sačekati njegovu primjenu i tada ocijeniti njegove dosege, ali postoji bojazan da bi se izmjenama koje nisu uključivale međustranački dijalog moglo ući u prostor jačanja, a ne smanjivanja političkog uticaja na pravosuđe, što ne bi bio korak u dobrom smjeru. Podsjećam da se u mom Izvještaju o Crnoj Gori, o kojem će se raspravljati i glasovati na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta sljedeći dan, jasno poziva na učinkovit međustranački dijalog usmjeren na osiguravanje potrebne kvalifikovane većine za ključna imenovanja sudija i tužioca“, kaže Picula.

On smatra de je EU stava da vladajuća većina mora njegovati „uključive zakonodavne prakse kako bi implementirala reforme i državu približila EU“.

“Evropska komisija je već uputila jasnu poruku da Crna Gora mora riješiti preostala pitanja iz naknadnog mišljenja Venecijanske komisije, ostvariti napredak u reformama vladavine prava i aktivirati međupartijski dijalog oko ključnih imenovanja u pravosuđu. Mislim da se iz te izjave jasno  proizlazi oprez prema načinu na koji je ovaj zakon izmijenjen“, poručuje Picula.

Velika šteta bi bila da Crna Gora stagnira u proširenju EU, smatra Picula, osvrćući se na njen dosadašnji napredak.

“Ova situacija kakva je danas, ipak, ne bi smjela trajati predugo. Crna Gora treba dogovor ključnih političkih protagonista kako bi se zemlja reformirisala u skladu s evropskim standardima. Bez tog dogovora, u ionako nepovoljnom ambijentu za neko iduće proširenje EU, zemlja može jedino stagnirati“, zaključuje Picula.

Na pitanje da li će predsjednik Crne Gore potpisati izmjene, Picula je istakao da ne želi prejudicirati kaka će biti potez Đukanovića.

Podsjećamo, glasovima poslanika parlamentarne većine Skupština Crne Gore usvojila je u srijedu izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, navodeći da će se na taj način tužiocima omogućiti da rade svoj posao u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije