Connect with us

Politika

PKS: Vlast sprema demografski inženjering, bićemo manjina u svojoj državi

Published

on

Sa skupa PKS

Patriotsko komitski savez upućuje suverenističkom bloku snažno upozorenje da vlast, kako navode, perfidno priprema, do sada, najjači udar na državu, na njenu demografsku strukturu i suverenitet!

“U saznanju smo da je prošle nedjelje Vlada usvojila Informaciju o potrebi izmene Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom,  koja definiše šta se smatra zakonitim i neprekidnim boravkom za sticanje crnogorskog državljanstva .Novi uslovi, koji će biti propisani, bitno drugačiji od postojećeh, predstavljaju direktan atak na demografsku strukturu u Crnoj Gori. Kako u našoj državi ima oko  65 hiljada stranaca, njih oko  25 hiljada imaju stalni boravak, a oko 40 hiljada privremeni. Oko 70 %  odobrenih stalnih boravaka su državljani Ruske federacije, a oko 20% odobrenih privremenih su stranci koji borave ovdje nekim poslom, dok su oko 80%  građani bivše SFRJ, od čega najviše državljani Republike Srbije”, navode iz PKS.

Oni smatraju da vlast namjerava da zakoniti i neprekidni boravak, kao uslov za sticanje državljanstva prijemom, (do sada je to bilo 10 godina stalnog boravka, odnosno 5 godina stalnog za lica koja su u braku sa cg državljaninom, od čega 3 u bračnoj zajednici)  sada hoće da promijeni i liberalizuje, najavama da će u tih 10 godina stalnog boravka, uključiti i pet privremenog, koji mora biti neprekidan, što bi značilo potpunu demografsku katastrofu za malu državu kakva je Crna Gora

“Kako Ustav Crne Gore propisuje da biračko pravo ima svaki punoljetni crnogorski državljanin sa najmanje 2 godine prebivališta, izmjenama Odluke će jako brzo preko 17 hiljada Rusa dobiti državljanstvo, a samim tim i mogućnost upisa u birački spisak Crne Gore. Ako tu brojku podijelimo sa prosjekom od 1400 glasova za jedan odbornički mandat, imaćemo bar 12 mandata ruskog biračkog tijela u Crnoj Gori, na sasvim legalan i zakonit način! Isto vrijedi i za oko 40 hiljada stranaca sa privremenim boravkom u Crnoj Gori, jer bi i oni i njihova djeca, ukoliko usvoje izmjene Odluke, jako brzo došli do crnogorskog državljanstva”, objašnjava PKS.

“I zašto to rade?”, pita PKS, dajući odgovor:

“Zato što pitanja prebivališta i boravišta, nijesu inkorporirana u Zakon o državljanstvu, za čije izmjene je potrebna 2/3 većina u Parlamentu, već u ovoj Odluci,  koja je  u nadležnosti Vlade, pa im odluka Parlamenta i ne treba!. Podsjećamo da se crnogorsko državljanstvo dobija na četiri načina: rođenjem, porijeklom, prijemom i po članu 12, počasnim državljanstvom.

Takođe je usvojena Informacija o potrebi izmjene Zakona o registru prebivališta i boravišta, koji će, kako PKS saznaje, uvesti obavezu da godinu dana po usvajanju Zakona, svi punoljetni građani prijave svoje prebivaliste u područnim jedinicama i filijalama, jer će, u suprotnom biti brisani iz biračkog spiska. Šta to znači za oko 15-20 hiljada crnogorskih državljana, koji nemaju državljanstvo države u kojoj borave, samim tim ni prava da u toj državi glasaju? Ovim izmjenama, a u nemogućnosti, recimo, da dođu u Crnu Goru, izgubiće pravo glasa i u rođenoj državi, pa će tako biti uskraćeni da ostvare jedno od osnovnih prava-političko. Vlast bi ovim mračnim kombinacijama, dobila ruske i srpske  glasove, a izgubila crnogorske, a uz to bi stvorila armiju crnogorskih apatrida!”

PKS apeluje i upozorava “sve koji vole ovu državu: trgnite se, jer nam se zaista sprema svojevrsni inžinjering! Bićemo manjina u sopstvenoj državi. Ova vlast skrupula nema i na zadatku je SPC, Moskve i Beograda, da sruše, u svakom pogledu, Crnu Goru!”

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije