Connect with us

Politika

PKSCG PORUČIO PEROVIĆU: SPC nikada neće biti crkva vjerujućih Crnogoraca

Published

on

PKS

Patriotsko komitski savez poručio je rektoru Cetinjske bogoslovije Gojku Peroviću da Srpska pravoslavna crkva SPC nikada neće biti crkva vjerujućih Crnogoraca, ma koliko puta ponavljao „da je SPC, iako ima nacionalni predznak, crkva svih vjernika bez obzira na njihovu naciju”.

„SPC je u Crnoj Gori nastala prostom otimačinom nečega što njeno nikada nije ni bilo; svaki iole obrazovaniji građanin zna da je Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefalna i da je, dekretom Aca Palikuće, ukinuta 1920. godine. Takođe se zna da je krnji Sinod CPC donio (nelegalnu) odluku o ujedinjenju sa SPC, a da se Mitrofan Ban žalio engleskom poslaniku kako je to morao da uradi, iako mu to nijedan Crnogorac nikada oprostiti neće! Pa i na samrtnoj uri je zapomagao šta je uradio Crnoj Gori” saopšteno je iz PKS-a.

Iz ovog saveza ističu da je pokušaj ubijanja zdravog razuma prenebregrevati istorijske činjenice, kao i nečuveni teror koji je srpska vojska 1918. nadalje, vršila nad stanovnicima Crne Gore.

„Ovakav stav Gojka Perovića, više puta pomenut, je dokaz koliko potcjenjuje vlastito biračko tijelo, jer ih pokušava godinama ostaviti u uvjerenju da su vjera i nacija jedno te isto! A nijesu. Pravoslavni narodi su i Srbi i Rusi i Grci, ali i Crnogorci, koji se tako zovu jer imaju svoju naciju, crnogorsku, od “pamtivjeka”, izuzev perioda snažne prosrpske asimilacije početkom 20. i evo 21. vijeka. Optužujući one koji, s pravom kažu, da su pravoslavni Crnogorci, da “ne razumiju svoj narod”, pitamo Perovića je li tako ažuran i da li razumije kako mogu, njemu bliski ljudi, da “o Jovanju dne “, umjesto u molitvi, provode vrijeme u crtanju karikaturalnih perverzija, na račun “prosvijećene” ministarke”, zaključeno je u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije