Connect with us

Društvo

PKS: Da tužilaštvo odbaci prijavu protiv episkopa CPC Borisa Bojovića

Published

on

Patriotsko komitski savez je danas pozvao tužilaštvo sa Cetinja da odbaci prijavu protiv episkopa Crnogorske pravoslavne crkve Borisa Bojovića koji je nakon liturgije u Crkvi Svetog Ivana Crnojevića na Cetinju, na Petrovdan, kazao da se pastiri neke druge države neće intronizovati na Cetinju.

“Svi mi, okupljeni u PKS-u, čvrsto stojimo iza episkopa Bojovića i mitropolita CPC Mihaila i takođe smatramo da je čovjek koji je na čelu SPC u Crnoj Gori jedan od takvih i da on, koji mrzi sve njeno crnogorsko, ne može biti intronizovan u najvećoj crnogorskoj bogomolji, u najvećem spomeniku njene slobode i suverenosti-Cetinjskom manastiru”, navode u toj partiji.

Kako ističu, episkop Bojović je rekao ono što svi vidimo i čemu svjedočimo.

“Da crkva, koja krade našu istoriju i duhovnost, želi da postavi nekoga koji ne priznaje crnogorski narod i koji nas poništava u svakom smislu. Srpska pravoslavna crkva i njeni predvodnici, prije svih Amfilohije pa sada Joanikije, cijeli svoj vijek su proveli da ubijede Crnogorce da ne postoje, da ih nema, da sve ovo što je crnogorsko nije crnogorsko no srpsko, huškajući nas, koji to ne prihvatamo, na braću i kumove, a pravoslavne vjernike, okupljene oko svete CPC nazivali – sektašima i kojekakvim drugim imenima”, dodaju u PKS-u.

Stoga, dodaju, neka oni svoje praznike i svetkovine obilježavaju u svom hramu u Podgorici, a Cetinjski manastir, kojeg koriste i kojeg ne posjeduju, neka ostave njima, kojima je on simbol trajanja i vječnosti Crne Gore.

“A bez Crnogorske crkve, nacije i jezika – neće ni biti Crne Gore! Tužba koja je, u njihovo ime, podnijeta tužilaštvu na Cetinju, tek je nova i nova provokacija na koju će biti odgovoreno, tim više što je vladika Boris, koji je taj dan pozivao i na ljubav i pomirenje, to izgovorio tokom liturgije-a valjda se neće ići tako daleko da se živa, ljudska riječ onoga koji govori u crkvi, ne sankcioniše u Crnoj Gori”, poručuju iz PKS-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije