Connect with us

Politika

PREDSJEDNIK SO BERANE I NJEGOVE NVO: “Vojvoda” Kiković veliča Mladića, ali Đurišića, Đujića, Nedića…

Published

on

Kiković (drugi sa desne strane) na jednom četničkom skupu

Goran Kiković, koji je po struci istoričar, već 18 godina revizionističkim tretiranjem istorije potencira ideju da se četničkom komandantu Pavlu Đurišiću, poznatom po ratnim zločinima u Drugom svjetskom ratu, podigne spomenik. Kiković je jedan od organizatora četničkih skupova koji se od 2003. godine organizuju u Gornjem Zaostru u blizini Berana gdje je tokom rata bio štab Pavla Đurišića.

Iza nevladinih organizacija Srpski monarhistički pokret i Srpski kulturni centar ,,Župan Prvoslav“, koje su predložile da beranske ulice ponesu imena osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, kao i četničkih komandanata u Drugom svjetskom ratu vojvode Momčila Đujića i Pavla Đurišića, stoji potpredsjednik beranske opštine i jedan od visokih funkcionera Nove srpske demokratije Goran Kiković, koji je i predsjednik Savjeta za dodjelu imena ulica, saznaje Pobjeda.

Vratili bi i Đujića, Đurišića, Nedića…

Dostupni podaci i saznanja Pobjede govore da je Goran Kiković upravo jedan od osnivača Srpskog kulturnog centra ,,Župan Prvoslav“, kao i član Upravnog odbora tog udruženja od osnivanja 2003. godine.

Kiković je od oktobra 2003. do septembra 2005. bio potpredsjednik tog udruženja, a od 2005. do 2010. i vršilac dužnosti predsjednika.

Kada je u pitanju Srpski monarhistički pokret, ta organizacija po podacima Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija koje je nadležno – ne postoji upisana u Registar.

– Ne postoji ni prijava za upis organizacije pod istim ili sličnim imenom – saopšteno je Pobjedi iz Vlade.

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova u Beranama većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u Beranama ponese ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića kao i četničkog komandanta u Drugom svjetskom ratu popa Momčila Đujića, dok prijedlog da jedna od ulica dobije ime Pavla Đurišića nije dobio većinsku podršku članova Savjeta.

Obrazloženja su u ime organizacija potpisali Panto Dubak za monarhistički pokret, odnosno Branislav Vešović u ime SKC ,,Župan Prvoslav“.

“Neke nove generacije (naši potomci) ako budu živjele u slobodi sigurno će se sjetiti prvog oslobodioca Berana u Drugom svjetskom ratu, vojvode Pavla Đurišića ili nekih junaka koji su spašavali srpski narod od istrebljenja kao generala Milana Nedića, vojvode Momčila Đujića, majora Milana Tepića, generala Ratka Mladića… Tada će biti sasvim logično da neka ulica ponese ime žrtava komunističkog terora, ali to se samo može desiti kad nestanu ne samo oni koji su taj teror činili već i njihovi nasljednici koji održavaju tu sramnu tradiciju”, navodi se u obrazloženju Srpskog monarhističkog pokreta i Srpskog kulturnog centra koje je dostavljeno Savjetu kao prateći dokument uz listu prijedloga.

Milan Nedić je bio na čelu kvislinške vlade u Srbiji tokom Drugog svjetskog rata.

SPOMENIK ĐURIŠIĆU 

Goran Kiković, koji je po struci istoričar, već 18 godina revizionističkim tretiranjem istorije potencira ideju da se četničkom komandantu Pavlu Đurišiću, poznatom po ratnim zločinima u Drugom svjetskom ratu, podigne spomenik u Beranama. Kiković je jedan od organizatora četničkih skupova koji se od 2003. godine organizuju u Gornjem Zaostru u blizini Berana gdje je tokom rata bio štab Pavla Đurišića.

“Uje­di­nje­ni rav­no­gor­ski po­kret je s pu­nim pra­vom od Vla­de Cr­ne Go­re za­tra­žio da u što kra­ćem ro­ku do­zvo­li da se u Be­ra­na­ma i Gor­njem Za­o­stru po­dig­nu spo­me­ni­ci čet­nič­kom voj­vo­di Pa­vlu Đu­ri­ši­ću. Pa­vle Đu­ri­šić se 1941. go­di­ne na­la­zio na če­lu ro­do­lju­bi­vih sna­ga ko­je su oslo­bo­di­le Be­ra­ne od ita­li­jan­skog oku­pa­to­ra i zbog to­ga za­slu­žu­je da mu se u gra­du na Li­mu ko­nač­no po­dig­ne traj­no obi­ljež­je, kao i osta­lim uče­sni­cima Dru­gog svjet­skog ra­ta ko­ji su pri­pa­da­li par­ti­zan­skom po­kre­tu. De­ce­ni­ja­ma Pa­vlu Đu­ri­ši­ću je ne­para­ved­no pri­pi­si­van epi­tet iz­daj­ni­ka. Do­šlo je vri­je­me da to pri­zna­ju vla­sti u Cr­noj Go­ri”, re­kao je 2015. godine Kiković obrazlažući svoj prijedlog.

ČETNIČKI VOJVODA

Pobjeda je u svom istraživanju od 17. januara 2017. godine potvrdila navode da Kiković kao i lider Nove Andrija Mandić imaju titulu četničkog vojvode. U zvaničnom proglasu sa skupa u Gornjem Zaostru otkriveno je ko ima sve zvanje vojvode.

“Na saboru je ustanovljena i povelja „Vojvoda Milan Dobrašinović“, koji je godinama uspješno organizovao sabore u Gornjem Zaostru. Povelje su dobili braća Radnić – Brano, Mišo, Radojica, Miloje, Novica i Mile, bratstva Dobrašinović, Premović, Tomović, Lončar, zatim vojvode Mileta Pavićević, Miodrag Božović, Andrija Mandić, Goran Kiković, predsjednik SO Berane, Branislav Otašević, predsjednik Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju, pjesnici David Lalić, Darko Jovović i Radoje Mišković, guslari Rajo Vojinović, Ilija Paldrmić i Maksim Vojvodić”, navodi se u članku koji je portal In4s objavio u avgustu 2016. godine prenoseći zvaničan proglas. Iz zvaničnog saopštenja skupa iz Zaostra proizilazi da su Kiković i Mandić zajedno stekli četničko zvanje.

Veličanje ratnih zločinaca i prijedloge da po njima dobiju imena ulice u Beranama osudili su i iz Evropske komisije, a čitavi slučaj je stigao i do američkog Kongresa.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije