Connect with us

Politika

PROGRAM KONGRESA DPS-a: Borba za građansku državu, crnogorski jezik, samostalnu pravoslavnu crkvu, vraćanje sakralne imovine državi…

Published

on

Svjedočimo pokušajima kulturne asimilacije i negiranje identitetske posebnosti crnogorskog naroda/Foto:dps

Kongres Demokratske partije socijalista biće održan u nedjelju 24. januara. Očekuju se velike promjene u organizaciji, ali i na perosnalnom nivou.

Kako Standard saznaje, biće izabrana četiri potpredsjednika, umjesto ranijih tri, a jedno mjesto će pripasti ženi. Za sada je najviše predloga za predsjednika partije dobio aktuelni prvi čovjek DPS-a Milo Đukanović. Prema saznanjima Standarda, kandidaturu za potpredsjednička mjesta najjače partije u CG odbili su Branimir Gvozdenović, Milan Roćen i Milutin Simović, iako su dobili podršku velikog broja opštinskih organizacija.

U Programu Kongresa značajno mjesto zauzima stvaranje širokog političkog saveza koji će predstavljati još snažniju branu “civilizacijskoj regresiji koju propagiraju negatori crnogorskog indentiteta”

“Sagledavajući dubinu političke, ekonomske i zdravstvene krize u koju je nova, nekompetentna vladajuća većina uvela Crnu Goru, svijesni rizika takvog djelovanja po vitalne nacionalne interese naše države, suprostavljajući se pokušajima ugrožavanja temeljnih vrijednosti sekularizma, antifašizma i multietničkog sklada na kojima počiva naše građansko društvo, kao primarni politički cilj DPS-a u narednom periodu označavamo bespoštednu demokratsku borbu za smjenu aktuelne vlasti, kroz jačanje povjerenja građana u ispravnost naše politike i punu saradnju sa svim političkim i društvenim snagama u zemlji, koje baštine iste vrijednosti i dijele iste ciljeve. Mi, članovi DPS, nemamo važnijeg zadatka od odbrane dostojanstva crnogorskog imena i slobode crnogorske države, kao preduslova za ostvarenje svih naših programskih principa”, stoji u završnoj programskoj poruci DPS-a.

Dražavno dostojanstvo Crne Gore

U dokumentu DPS naglašava da se Crna Gora tokom prethodnih godina suočila sa jačanjem kleronacionalističkih i populističkih snaga koje se ne mire sa njenom samobitnošću, građanskim katrakterom i evropskom orjentacijom. Kao posljedicu toga, DPS ukazuje da svjedočimo pokušajima kulturne asimilacije i nerijetko, otvorenog negiranje identitetske posebnosti crnogorskog naroda, a time i negiranje poptrebe postojanja crnogorskeg države.

“Beskompromisno ćemo se suprostaviti političkim organizacijama i slobodnim pojedincima. Stoga ćemo se u narednom periodu posvetiti stvaranju širokog političkog saveza koji će predstavljati još snažniju branu civilizacijskoj regresiji koju propagiraju negatori crnogorskog indentitea”, precizira se u Programu Kongresa.

Osvrnuli su se i na pitanje miješanja SPC u politički život Crne Gore.

“Manipulacija religijskim osjećanjima jednog broja naših građana u režiji SPC poslužila je kao izgovor za napad na fundamentalne vrijednosti moderne Crne Gore. Brutalno miješanje njenih predstavnika, ne samo u politički život, već i u sam izborni proces u CG, nedvosmisleno je potvrdilo ispravnost našeg opredjeljenja da na savremenim osnovama uredimo odnos države i religijskih zajednica. Kao i do sada bezrezervno ćemo štiti slobodu vjeroispovjesti svih vjerujućih ljudi, kao i prava građana koji sebe smatraju agnosticima i atesistima. Istovremeno, bilo da se radi o pojedincima ili organizacijama, insistiraćemo na obavezi dosljednog poštovanja Ustava i pravnog poretka naše države”, piše u dokumentu.

U najjačoj partiji smatraju da je jednom broju građana CG, dominantno crnogorske nacionalnosti, uskraćeno pravo na slobodu vjeroispovjesti u dijelu ispoljavanja vjere molitvom, propovijedi, običajima i obredom. Ovo civilizacijski neprihvatljivo onemogućavanje ostvarenja prava, u DPS-u doživljavaju kao osporavanja dijela državnog identitetat Crne Gore.

“Pravo crnogorskih vjernika na samostalnu pravoslavnu crkvu koja će dejelovati na prostoru CG doživljavamo kao sastavni dio korpusa istorijskih prava za čiju ćemo se afirmaciju zalagati istrajno, tolerantno i promišljeno, poštujući pravila koja važe u globalom pravoslavlju. Istovremeno štiteći neprikosnovenost prava svojine, kao jednog od temeljnih principa vladavine prava, borićemo se svim pravnim sredstvima za to da se sakralna imovina, koja je pripadala državi CG prije njenog nasilnog ukidanja 1918. godine, vrati državi CG. U njenom vlasništvu vjerski objekti bići otvoreni za pripadnik svih religijskih zajednica. Na taj način, tzv vjersko pitanje ćemo izmjesniti iz domena politike i tako stvoriti uslove za prevazilaženje duboko ukorijenjenih identitetskih podjela u CG koje opterećuju njen ukupan razvoj”, piše u Programu.

DPS će, piše u dokumentu, nastaviti da afirimiše crnogorski jezik i kulturu i na taj način jača temelj građanske Crne Gore.

“Opstanak malobrojne identitetske zajednice, kakva je Crna Gora, u globalizovanom svijetu moguće je jedino ukoliko učinimo da buduće generacije izgrade jasno sliku svog kulturnog identiteta”, piše između ostalog u Programu.

Multietnička demokratija i građansko društvo

Višvjekovni zajednički život ljudi različitih vjera i nacija DPS prepoznaje kao najveće kulturno bogatstvo i najvredniju identitetsku prepoznatljvost CG.

“Na temelju tog iskustva, uprkos brojnim istorijskim izborima s vremenom se formiralo i višekulturalno CG društvo. Iz tog društva kao najpouzdaniji garant njegovog očuvanja iznikla je modernacrnogorska država. Bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, ogromna većina građana CG zato dijeli osjećaj pripadnosti zajedničkoj domovini. Naša je dužnost da taj osjećaj njegujemo i jačamo”, stoji u dokumentu DPS-a.

Evropski put u budućnost

Kroz dokument se naglašava da DPS Evropu doživljava, ne kao politički cilj već kao civilizacijiski prostor kome CG pripada i kao krajnje ishodište procesa društvene emancipacije Crne Gore. “Evropeizacaija naše zemlje kroz usvajanje sistema vrijednosti i postizanje evropskog kvaliteta života predstavlja putokaz za ukupno političko djelovanje DPS-a. Pridruživanje EU vidimo kao neophodan predulsov za realizaciju ovga cilja. Nalkon ulaska CG u NATO, koji simbolizuje istorijsku prekteretnicu u njenom razvoju i putvrđuje pripadnost zapadnom sistemu vrijednosti, ulazak u EU mora biti naš strateški politički prioritet”, piše između ostalog u dokumentu Program Kongresa DPS-a.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije