Connect with us

Politika

RADULOVIĆ: Kleronacionalizam u Crnoj Gori – početak kraja mitološke noćne more koja nas dva vijeka drži taocima

Published

on

 

Koncept velikosrpskog trougla kompenzacija je za propalu veliku Srbiju, kazao je predsjednik Evropskog pokreta Crne Gore Momčilo Radulović, navodeći da vjeruje da su nacionalizam i klerikalizam koji ugrožavaju Crnu Goru samo početak kraja jedne mitološke noćne more.

On je kazao da su se „potvrdila predviđanja da će se nova vlast ponašati kao da je izvela revoluciju, a ne dobila vlast na demokratskim izborima“, i da ta vlast „ ruši crnogorski sistem“.

„Nova vlada je vladavinu prava samo nominalno i formalno uzela kao osnovu svog djelovanja, dok se realno, na terenu, dešava potpuna institucionalna konfuzija, masovno kršenje Ustava, zakona i podzakonskih akata na svim nivoima, praćeno neskrivenim i često nepotrebnim revanšizmom na svim nivoima institucionalnog i neinstitucionalnog djelovanja”, rekao je Radulović, prenosi Al Jazeera Balkans.

On je kazao da nova vlast, umjesto da ojača postojeće institucije i učini ih efikasnijim, u prethodna dva mjeseca ruši crnogorski institucionalni i pravni sistem, kroz flagrantno potčinjavanje vladavine prava sopstvenim i partijskim interesima.

Radulović je rekao da će položaj Mila Đukanovića slabiti ili jačati u odnosu na to koliko bude spreman da se suoči sa najdubljim razlozima poraza Demokratske partije socijalista (DPS) na prošlogodišnjim izborima.

“Iako ima cijeli niz faktora za duboku analizu, u suštini, ova partija i njeni saveznici su izgubili izbore zbog toga što su od sticanja nezavisnoti propustili da ojačaju institucije i što nije u potpunosti zaživio koncept vladavine prava i pravde za sve”, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, korupcija, nepotizam i potpuno odsustvo kadriranja na osnovu sistema zasluga na svim nivoima, od lokalnog do državnog, su bili glavni razlog što institucionalni i društveni sistem Crne Gore nije uspio da izdrži nalet klerikalizma, velikosrpskog nacionalizma i intervencionizma spoljnjih faktora.

On smatra da je od početnog sporazuma tri koalicije koje su se obavezale na poštovanje evropske i evroatlantske orijentacije Crne Gore malo što ostalo.

“Ovome su doprinijela imenovanja osoba sa ličnim i političkim antievroatlantskim orijentacijama na najviše sigurnosne pozicije u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, u vojsci, Parlamentu, kabinetu premijera”, naveo je Radulović.

Kako je kazao, niz kršenja procedura i dobrih praksi u komunikaciji sa međunarodnim, prevashodno strukturama Evropske unije (EU), prilikom donošenja zakona i drugih odluka, već je prouzrokovalo ozbiljna, zvanična i javna ili diplomatska upozorenja od EU institucija, jednog broja zemalja članica Unije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i pojedinih međunarodnih institucija.

“Nova vlast je početne kurtoazne i poneke konkretne podrške sa pojednih međunarodnih adresa pogrešno protumačila kao bezuslovnu podršku svim umišljenim projekcijama. Prilično velika greška”, smatra Radulović.

Na pitanje da li postoji opravdana bojazan od raspleta da se Crna Gora prikaže srpskom zemljom u kojoj žive i ostali narodi, on je kazao da budućnost Crne Gore može biti samo evropska i građanska ili te budućnosti neće biti.

“Duboko vjerujem da su nacionalizam i klerikalizam koji sada ugrožavaju Crnu Goru samo početak kraja jedne mitološke noćne more koja nas sve na Balkanu drži taocima već dva vijeka”, kazao je Radulović.

To, kako je naveo, ne znači da će oslobađanje od tog vjekovnog taloga ići brzo i jednostavno.

“Da bi borba protiv ovog šovinističkog Levijatana bila efikasna, političke snage koje se snažno zalažu za građansku Crnu Goru moraju isto tako odlučno i iza koncepta jačanja vladavine prava i borbe protiv korupcije”, smatra Radulović.

On je, na pitanje da li je upozorenje Đukanovića da Srpska pravoslavna crkva (SPC) želi napraviti velikosrpski trougao Beograd – Podgorica – Banja Luka, opravdano ili je to rekao iz nekih drugih razloga, kazao da bi bilo dobro da je to konstrukcija Đukanovića za dnevno-političke svrhe.

“Nažalost, ova koncepcija je sada jedina važeća, snažna i zvanična ideološka zamjena za koncept velike Srbije koji je propao sa gubitkom svih ratova koje su velikosrpski ideolozi pokrenuli od 1990-ih naovamo”, rekao je Radulović.

On je, komentarišući inicijativu o ulici Ratka Mladića, skrnavljenje pojedinih muslimanskih objekata, kazao da je Crna Gora uspjela da odbrani svoje manjine i u gorim vremenima od ovih, “ali i od većih igrača nego što su ovi u današnjoj vlasti.”

“Udar na manjine Crne Gore je udar na njene temelje i svako ko bi započeo sistemsko nasilje protiv njih bi započeo i unutrašnji opšti sukob nesagledivih posljedica”, rekao je Radulović.

Upitan da prokomentariše presudu Apelacionog suda u slučaju Državni udar, on je kazao da se svako ko je pomislio da će Rusija nakon poraza 2016. godine i osujećenog „mekog“ puča, koji je izveden po svim metodološkim postulatima doktrine generala Gerasimova, tako lako odustati od Crne Gore, grdno prevario.

Prema njegovim riječima, sve to ne bi bilo moguće sprovesti na takav način da nije bilo grešaka u samom sistemu Crne Gore, “a pravosudni i tužilački sistem naše zemlje je zapravo najbolji ili, ako hoćete, najgori reprezent takvog stanja.”

Na pitanje zašto Srbija zvanično ne odgovara na poziv premijera Zdravka Krivokapića Ani Brnabić da posjeti Crnu Goru i kako tumači tišinu iz Beograda, on je kazao da se ne može reći da iz Beograda u Crnu Goru dolazi tišina.

“Ipak se jasnije čuje gromoglasna buka svih političkih, medijskih, religijskih i društvenih struktura Srbije koje pružaju apsolutno jasnu podršku Demokratskom frontu (DF) i SPC-u. Za zvanični Beograd, premijer Krivokapić nema dovoljan nivo odanosti i poslušnosti koji se zahtijeva od beogradskih vazala u Crnoj Gori”, rekao je Radulović.

Zato, kako je kazao, zvanična i nezvanična aktivnost Beograda za izbore u Nikšiću predominantno ide u korist DF-a.

“Nažalost, ova politička disonantnost između samog Krivokapića i Vučića ne znači ujedno i ideološki otklon od klerikalnih i političkih modela povezivanja na liniji Beograd – Podgorica – Banja Luka”, smatra Radulović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije