Connect with us

Politika

RADULOVIĆ: Podrška Crne Gore dvostrukom pristupu NATO-a Rusiji

Published

on

Crnogorski šef diplomatije Đorđije Radulović potvrdio je na sastanku ministara vanjskih poslova NATO, punu podršku Crne Gore dvostrukom pristupu NATO-a Rusiji, koji u osnovi ima jačanje odvraćanja i odbrane s jedne, i opredjeljenje za dijalog.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da je Radulović naglasio da je dijalog neophodan za međusobno bolje razumijevanje i smanjenje rizika zbog čega Crna Gora podržava ovakav pristup uz istovremeno jačanje kolektivne odbrane.

Navodi se da su na sesiji posvećenoj Rusiji, prisustvovali i ministri vanjskih poslova Finske i Švedske, kao i visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku.

Ističe se da su NATO saveznice i partneri razmotrili bezbjednosne implikacije ruskih aktivnosti i načine zajedničkog i koordinisanog pristupa.

“Kao odgovor, saveznice ukazale na značaj jedinstva i solidarnosti i saglasile se da treba nastaviti sa snaženjem kapaciteta za odvraćanje i odbranu, uz istovremenu otvorenost za dijalog s Rusijom kroz sastanke Savjeta NATO-Rusija”, kaže se u saopštenju.

Ponovljene su, kako su kazali, poruke podrške produženju Novog START-a između SAD i Rusije, kao i privrženost mehanizmima za kontrolu naoružanja, razoružanja i neproliferaciju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije