Connect with us

Integracije

RADULOVIĆ: U slučaju slabosti zahtijevaćemo rekonstrukciju Vlade

Published

on

Ukoliko pokaže slabosti, koje se već manifestuju, Demokratski front (DF) će zahtijevati rekonstrukciju Vlade u cilju postizanja optimalnih rezultata. To je rekao šef kluba poslanika DF-a i Pokreta za promjene (PZP) Branko Radulović na sastanku sa ambasadorkom EU Kistinom Popom. 

U rekonstruisanoj Vladi bi, kaže, poželjno bilo da osim istaknutih političkih ličnosti i eksperata budu i predstavnici manjina koji se usitinu zalažu za kvalitetnu tranziciju Crne Gore.

“Neophodno je od totalitarnog sistema sprovesti transformaciju u funkcionalnu demokratiju, od zatočenih institucija izgraditi profesionalne, od neodržive ekonomije konkurentnu ekonomiju, od neodrživog zdravstva održivo zdravstvo, od deklarativnih evropskih integracija u suštinske integracije. Zato su neophodni reformski, stručni i kompetentni nosioci vlasti”, naveo je Radulović.

Zato je, ističe, Crnoj Gori neophodna reformisana Agencija za nacionalnu bezbjednost, policija, tužilaštvo i sudstvo.

“Posebno sa ovakvim tužiocima ne može se doći do tranzicione pravde. Primjer za to su brojne krivične prijave, sa čvrstim dokazima, koje je Pokret za promjene podnosio posebno u prethodnih deset godina, iz sfere privrednog kriminala. One nijesu odbačene zbog osnovanosti, već su još u tzv. stanju izviđaja. Zato su nam potrebni tužioci, poput onih koji su ikone evrospkog tužilaštva i pravosuđa”, ističe Radulović.

Prema njegovim riječima, ukoliko se nastave opstrukcije Skupštine doći će do paradoksalne situacije:

“Da osim VD stanja i zatočenih pravosudnih institucija, imamo i punu blokadu te grane vlasti. Ukoliko se ne valorizuje pokrenuta inicijativa, postoji rezervna variiajnta da ne dođe do blokade, kroz izmjenu zakona o tužilaštvu i sudstvu  jačajući ulogu tužilačkog i sudskog savjeta, čime bi se došlo do izbora profesionalnih i kompetentnih kandidata za pravosudne funkcije.”

Ambasadorka je istakla da je u narednom periodu veoma važna implementacija donesenih zakonskih rješenja, kako bi građani Crne Gore osjetili konkretne koristi i prije samog pristupanja Evropskoj uniji.

Popa je saopštila da podržava svaki dijalog među ključnim nosiocima državnih funkcija. Naglasila je da je politički dijalog u Skupštini važan za pronalaženje zajedničkog nacionalnog puta u rješavanju pitanja od značaja za proces pristupanja Crne Gore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije