Connect with us

Politika

RAŠKOVIĆ: Pomorska privreda nepravedno zapostavljena; LAZOVIĆ: “Pomorska grana je jedina grana koja funkcioniše na mišićima pomorca”

Published

on

Pomorska privreda Crnoj Gori donosi najveći prihod, a nepravedno je zapostavljena i gurnuta u zapećak. Naši pomorci prepušteni su sami sebi. Nikad nisu bili u goroj situaciji. Država prethodnih godina nije posvećivala dovoljnu pažnju ovim problemima. Mi ćemo se zalagati da se to stanje promijeni, saopštio je nosilac liste koalicije Crno na bijelo – Može Bokeški, Draško Rašković prilikom posjete firmi Azalea Maritime.

“Pomorska grana je jedina grana koja funkcioniše na mišićima pomorca, a o njemu više niko ne brine. Danas Crna Gora nema pomorski saobraćaj, a, nažalost, ni direktora Direktorata za pomorsku privredu, odnosno unutrašnju plovidbu. Zato apelujem da se državni upravljački faktor u oblasti pomorstva iz Podgorice premjesti na more”, kazao je predsjednik Udruženja agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca Nenad Lazović.

Prema njegovim riječima, greška je što je odgovornost za pomorce prebačena je u Podgoricu.

“Najlakše je reći da Podgoričani ne razumiju šta je to more i da, samim tim, ne treba da se brinemo o pomorstvu. Valja podsjetiti da Herceg Novi ima dvije marine, da razvija novo brodogradilište i da ima dvije najveće i najstarije agencije za posredovanje prilikom zapošljavanja pomoraca, koje zapošljavaju trenutno oko 600 pomoraca. U Herceg Novom postoji i Međunarodni trening centar koji 95 odsto posluje na međunarodnom tržištu, a pet odsto na domaćem”, istakao je Lazović.

Lazović je napomenuo da sistematski treba prići i problemu rješavanja registra pomoraca.

“Na tržište bi trebalo da, kao pomorac, bude prisutan neko ko je usko specijalizovan i kvalifikovan za ono što jeste budućnost, a to su nove tehnologije. Budućnost je brod koji će ploviti bez ljudi. Nemojmo zaboraviti da će taj brod doći u luku, a kada dođe, potreban je čovjek da ga osposobi i opremi da opet krene na put. To je moja vizija za pomorce iz Crne Gore”, kazao je još Lazović.

Rašković je naglasio da se će se koalicija Crno na bijelo – Može Bokeški institucionalnim putem zalagati za rješavanje problema pomoraca.

“Preko predstavnika naše koalicije na državnom nivou učinićemo sve da riješimo goruća pitanja statusa pomoraca, koja su vrlo važan dio privrede našeg grada. Jer kad je riječ o problemima pomoraca, Herceg Novi mora i može bolje. Može Bokeški”, zaključio je on.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije