Connect with us

Politika

RASPODJELA ATRAKTIVNIH DIREKTORSKIH MJESTA: Hoće Đukanovića na čelu EPCG, Srbiji gradnja HE Komarnica

Published

on

Poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović, najozbiljniji je kandidat za novog direktora Elektroprivrede Crne Gore, potvrdilo je Dnevnim novinama više izvora bliskih vrhu vladajuće koalicije.

Đukanović, po obrazovanju elektroinženjer, zadovoljava sve uslove da bude direktor državne energetske kompanije jer je dugo godina formalno zaposlen u EPCG, a svoj status je tamo “zamrznuo”, dok je obavljao dužnost poslanika.

Trenutno, dužnost izvršnog direktora EPCG obavlja Igor Noveljić, dok je predsjednik Odbora direktora Đoko Krivokapić.

Imenovanje Đukanovića za čelno mjesto EPCG neće predstavljati nikakvo iznenađenje budući da je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, uoči Nove godine, zatražio smjenu svih sedam članova Odbora direktora EPCG zbog navodnog nedomaćinskog upravljanja i konflikta interesa.

U pitanju je čist kao suza politički revanšizam, budući da je poslovanje EPCG i same perfomanse kompanije najbolje u istoriji.

Naime, EPCG je u posljednje tri godine ostvarila 100 miliona eura profita, preuzela je Rudnik uglja, a država je nakon odlaska A2A značajno povećala svoje vlasništvo u EPCG na čak 85 odsto.

Pravno gledano, članovi novog Odbora direktora biće izabrani na Skupštini akcionara EPCG, a nakon formiranja uprave biće određen izvršni direktor.

Izvori bliski vrhu vladajuće koalicije ističu da će nova uprava EPCG smijeniti sve direktore i rukovodioce “po dubini” i dovesti ljude bliske novoj vladajućoj većini.

Prvi potez novog rukovodstva na čelu sa Đukanovićem, kako tvrde izvori Dnevnih novina, biće početak realizacije projekta radnje HE “Komarnica” koji će se prepustiti Elektroprivredi Srbije (EPS).

EPS je odavno zainteresovana za gradnju vršne elektrane na Komarnici, a nova uprava će se pozvati na neki navodni ugovor iz 80-ih godina prošlog vijeka koji “daje za pravo Srbiji da gradi Komarnicu na osnovu finansiranja istraživanja”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije