Connect with us

Politika

Samardžić: Milatović je kandidat Vučićevih službi, SPC i ruske agenture, on prvi mora da ode

Published

on

“U okolnostima koje su nastupile, popis postaje političko, ne samo nacionalno izjašnjavanje. Politički stav, ne samo individualno određivanje ličnog identiteta”, rekao je u razgovoru za portal Aktuelno Nikola Samardžić osnivač političke organizacije Glas, istoričar i profesor Univerziteta u Beogradu.

Smatra da je nužno bojkotovati svaki proces kojim rukovode Milatović i Spajić koji su, kako navodi, sluge zvaničnog Beograda – a Beograd zvanične Moskve.

“Bojkot popisa, ukoliko bude uspešan, doneće novu energiju i odlučnost onog dela društva koje je opredeljeno za ulazak u EU i politiku čistih računa u odnosima sa Srbijom. Bojkot popisa može postati polazište kampanje kojom će se zahtevati opoziv predsednika Milatovića. Milatović je kandidat Vučićevih službi, SPC i ruske agenture, i on prvi mora da ode”, kazao je Samardžić.

Aktuelno: Kako ocjenjujete ulogu Srpske pravoslavne crkve (SOC) u kampanji koja utiče na ishod popisa stanovništva, a koja je posebno aktivna u zvaničnom Beogradu? Koje su potencijalne posljedice takve kampanje na društvo?

Samardžić: SPC bez skrupula i agresivno učestvuje u satiranju sekularizma, ekumenizma, umetnosti i kulture, demokratije i sloboda, talibanizirajući Srbiju, i u istom smislu je uspešna u Crnoj Gori. Slično tome SPC je od sredine tridesetih XX veka promocijom svetosavskog kulta doprinela prvom razaranju jugoslovenske zajednice i srpskog društva istovremeno, a srpsku kuturu uvela u sumrak najpodlijih ideologija. Tada je ruska caristička emigracija već zarazila deo društva antisemitizmom, a boljševici učinili komunizam najuspešnijom alternativom već obolelom građanskom društvu, na celom jugoslovenskom prostoru.

Aktuelno: Da li smatrate da postoji politički kontekst koji može otežati objektivnost i tačnost popisa stanovništva u sadašnjim uslovima?

Samardžić: Jasne su političke namere popisa, da učine Srbe većinom u Crnoj Gori, ali Srbe istovetne onima koji su 1948. optirali za Staljina, a danas bi da služe Putinu. To tvrdim kao Srbin.

Aktuelno: Kako političke promjene, posebno formiranje nove Vlade, mogu uticati na sprovođenje popisa stanovništva u Crnoj Gori?

Samardžić: Smisao bojkota popisa je, između ostalog, poruka da je neprijateljska kao antievropska i izdajnička svaka vlast nastala na kleroputinovskoj platformi od 30. avgusta 2020. Takva je i Spajićeva.

Aktuelno: Vlada na čelu sa Milojkom Spajićem za predsjednika Skupštine postavila je jednog od lidera Demokratskog fronta Andriju Mandića. Da li je ovaj potez rezultat pritisaka iz regiona, ili sa neke druge strane, s obzirom na to da su stavovi Mandića jasni kada je riječ o NATO-u, Kosovu, popisu…?

Samardžić: Vučić, Dačić i Vulin samo nedovoljno veruju Spajiću. Spajić tek mora da dokaže da je poslušan učenik svih učenika Vojislava Šešelja. Spajić u osnovi deli sva važna Mandićeva uverenja. Nemojte imati iluzija da je moguće suprotno.

Aktuelno: Koliko su mješanja sa strane imala uticaja u sastavljanju Vlade, kakvu je ulogu imao Zapad? Kakva je po Vama generalno uloga Zapada, posebno američke diplomatije kada su u pitanju dešavanja u Regionu i da li previše povlađuju vlastima u Beogradu?

Samardžić: Odgovore na ova pitanja već sam, godinama unazad, nudio crnogorskoj javnosti, upozoravajući Crnu Goru na regionalnu američku politiku u kojoj se oseća snažna inercija prethodne, Trampove administracije. Ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke zastupa najprimitivniji sloj američkog društva, onaj iz Biblijskog pojasa, i uveren sam da je ona lično, intimno, litijaški pokret smatrala jednim autentičnim episkopalnim religioznim buđenjem, a ne antievropskim pokretom Vučićeve i Putinove agenture koji su predvodili ibeovci, udbaši i kriminalnci. Ambasadorka EU Oana Kristina Popa zastupa putinovsku agendu Socijalističke Partije Srbije, i samo je jedna u nizu korumpiranih evropskih diplomata koje kupuju lokalne bezbednosne i mafijaške strukture, poreklom iz onog kruga koji je omogućio aboliciju atentatora, i njihove politike, na premijera Đinđića, dok je Đukanović bio u planu.

Aktuelno: Vojislav Šešelj objavio je knjigu u kojoj vrijeđa bivšu poslanicu Draginju Vuksanović Stanković, brojne su osude, kakav je vaš stav?

Samardžić: Vojislav Šešelj je ušetao u Crnu Goru onog trenutka kad su Milatović i Spajić preuzeli vlast. Šešelj je podržao Milatovića, koji je Draginju Vuksanović Stanković podržao kao šibicar, kao džeparoš, u ulozi jadnog oportuniste koji samo nema snage da ponovi svaku Šešeljevu gadost i opačinu. Milatović i Spajić su učenici najboljih učenika Vojislava Šešelja, Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa koji su zajedničkim snagama talibanizirali Crnu Goru kako bi zaustavili njen evropski put i kompromitovali njen NATO status.

Aktuelno: Kojim putem će se kretati Crna Gora u budućem periodu?

Samardžić: Oni koje sam podržavao svih ovih godina, od 2005. javno, kako bi Crna Gora bila slobodna, demokratska, evropska država, mislim na političku strukturu, nikad mi nisu uzvratili bilo kakvim vaspitanim, uljudnim gestom zahvalnosti. A to sam činio na svu svoju štetu. Nakon zajedničkog poraza u tom smislu, mada se nadam da je privremen, ustezaću se od svih prognoza. Odgovornost je pre svega na onima koji su iz, opozicije, očekivali da će ih Spajić kooptirati u vlast, i da će njegov saučesnik Milatović na to pristati. Crna Gora je stvar Crne Gore, i najbolje da tako ponovo bude.

K.P.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije