Connect with us

Integracije

SASTANAK MINISTARA NATO: Oprezno u saradnji sa Kinom

Published

on

Sa sastanka ministara vanjskih poslova NATO - Autor: Ministarstvo vanjskih poslova
Ministri vanjskih poslova NATO-a su na posljednjem sastanku, organizovanom 1. i 2. decembra putem video konferencije, donijeli zaključak da ekonomska moć Kine pruža mogućnosti za saradnju, ali da se mora uzeti u obzir njena rastuća politička i vojna moć. Video konferencija je organizovana s partnerima iz azijsko-pacifičkog regiona (Australijom, Japanom, Novim Zelandom, Republikom Korejom), Švedskom, Finskom i Evropskom unijom, na kojem se razgovaralo o Kini, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.
Generalni direktor za NATO i politiku bezbjednosti Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Vučinić učestvovao je na tom sastanku i podržao stav da NATO mora aktivno pratiti sve eventualne implikacije globalnog uticaja Kine, uključujući potencijal za saradnju, kao i moguće izazove.
Kineska kompanija za izgradnju puteva i mostova (CRBC) u Crnoj Gori gradi prioritetnu dionicu autoputa Bar-Boljare, koja se finansira od kredita kineske Exim banke (kineske banke za kreditiranje). Dionica Smokovac-Uvač-Mateševo trebalo je da bude završena u maju 2019. godine, ali je zbog probijenog roka potpisan aneks ugovora za novim rokom 30. septembar 2020. godine. Ni ovaj rok nije ispoštovan. Ugovorena cijena je prvobitno bila 809 miliona dolara, a zatim je povećana za još oko 90 miliona za naknadnu izgradnju pristupnih puteva ka Podgorici i komunalne infrastrukture uz autoput.
Tokom sastanka, saveznice su raspravljale i o situaciji u području Crnog mora s partnerskim državama Ukrajinom i Gruzijom.
“Kao promoter politike otvorenih vrata NATO-a i država koja je upravo 2. decembra 2015. godine dobila poziv za članstvo u Alijansi, Vučinić je istakao da Crna Gora podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i Gruzije i naglasio da će nastaviti da pruža podršku njihovim evroatlantskim aspiracijama”, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije