Connect with us

Politika

SDP: Proglas za odbranu građanske Crne Gore

Published

on

Foto: SDP

Socijaldemokratska partija usvojiće na kongresu u nedjelju proglas za odbranu građanske Crne Gore.

Navodi se da je političkim promjenama koje su se desile nakon izbora održanih 30. avgusta 2020.godine otklonjen suštinski demokratski deficit – nesmjenjivost vlasti.

Nažalost, kao ni 1989. godine, taj trenutak ne garantuje ni mir, ni razvoj, ni stabilnost, već se za te vrijednosti moramo boriti. Demokratski iskorak – promjenu vlasti prati i najava potpunog raskida sa osnovnim elementima građanske, sekularne, euroatlantske i samosvjesne Crne Gore, uspostavljene referendumskom odlukom od 21. maja 2006. i Ustavom Crne Gore iz 2007. godine.

Nova politička realnost, iako značajnim dijelom uzrokovana opravdanim i realnim nezadovoljstvom građana zbog djelovanja jedne loše vlasti, dominantno je, ističe se u proglasu, uspostavljena organizovanim djelovanjem subjekata i struktura koji su u funkciji interesa i politike druge države ili struktura  koje se nikada nijesu pomirile sa suverenom i međunarodno priznatom Crnom Gorom.

SDP upozorava da je na sceni vladajuća politika čiji je ključni cilj da se kroz nekoliko faza uruši državotvorna politika, multietnički sklad i Ustavni koncept građanske Crne Gore, suštinski obesmisli njena državnost i otvori put da se o Crnoj Gori ponovo odlučuje van nje i suprotno njenim nacionalnim interesima.

Demokratskoj javnosti je potpuno jasno da se promjene nijesu desile da bi se napravio neophodan raskid sa brojnim nedemokratskim, nerijetko i kriminalnim praksama, već da je opravdano gradjansko nezadovoljstvo zloupotrijebljeno za nametanje jedne pogrešne i veoma opasne politike.

Kako je, naglašavaju u SDP-u, na Crnu Goru nasrtano spolja, bivša loša vlast im je pomagala iznutra odsustvom demokratije i vladavine prava, stvarajući osjećaj duboke društvene nepravde.

Neophodno je razumjeti kako smo došli u situaciju da promjena loše vlasti na izborima ugrozi temeljne vrijednosti građanskog društva, kako bismo naučili važnu istorijsku pouku, i kako se iste greške ne bi ponavljale.

Posebno je, kažu u ovoj partiji, za osudu to što su neke građanske političke snage omogućile utemeljivanje ovakve političke realnosti koju prati opšta klerikalizacija javne scene, kao i društvena atmosfera, retorika i političke ideje veoma slične onima iz 90-ih godina prošlog vijeka.

Odgovor na ukupnu društvenu i političku regresiju zato mora biti reafirmacija državotvorne politike. Saradnja zdravih, građanskih, državotvornih, euroatlantski usmjerenih subjekata i pojedinaca, koja podrazumijeva raskid sa starim praksama, kompromitovanim akterima i tvrdoglavim odbijanjem da se uvide brojne sistemske greške u sprovodjenju državne politike, najbolji je put za suočavanje sa očigledno regresivnim socijalnim i političkim trendovima, to je neophodan preduslov za obnovljenu državotvornu i reformsku politiku.

“Ključni cilj mora biti obnova građanskog povjerenja i ponovno pokretanje jedne emancipatorske i progresivističke ideje na čijoj energiji je i obnovljena nezavisnost i ostvarena mnoga strateška i istorijska dostignuća”, zaključuje se u proglasu SDP-a.

1 Comment

1 Komentar

  1. sreten

    30.01.2021. at 16:44

    najbolja i najpostenija partija Crne Gore sramota i grehota je to ne reci kad je tako….. mihailo buric clan dps i da ne bi bilo zabune bio i ostao clan dps

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije