Connect with us

Politika

SEKULOVIĆ: Crnogorsko društvo ima potencijala za konflikt

Published

on

Sekulović (FOTO: MINA)

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović poručio je da crnogorsko društvo, nažalost, i dalje ima potencijal za konflikt, te da je bitno kakve poruke šalju ljudi iz javnog života.

On je na konferenciji Centra za demokratsku tranziciju CDT istakao da će dati sve od sebe da promoviše vrijednost da se država mora graditi na konsenzusu, odnosno na principu dogovora između kolektiviteta.

“Nacionalizam je nešto što ometa puni razvoj pojedinca. Imam uvažavanje prema nacionalnom osjećaju ali to uvažavanje ima granice.  Postoji prirodna potreba čovjeka da pripada i da većina traži kolektivnu zaštitu. Previše je svijet kompleksan i život kratak da bi se ličnost mogla usmjeriti samo na sebe, većina traži kolektivnu zaštitu. Ta zaštita je često u okviru svog vjerskog ili nacionalnog korpusa”, rekao je Sekulović.

Kako je dodao, treba imati kritički odnos prema bilo kojem vidu primarno kolektivističkog poimanja stvarnosti, pri  čemu ne misli samo na nacionalizam.

“Građanima treba pomoći da stvarnost vide šire kako bi bili spremni da se odupru kada neko krene sa brutalnom manipulacijom. “Osim jasnog strateškog okvira, preventivnog djelovanja, između riječi koje se izgovaraju i djela javnih funkcionera, pa do svakog građanina mora da postoji sklad”, rekao je Sekulović na konferenciji Nacionalne platforme za suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizma koja je zajednička inicijativa CDT-a i Nacionalnog operatvinog tima NOT.

Na konferenciji je poručeno da građani moraju znati da im je dužnost da prije svih kritikuju “svoj”, a onda i druge nacionalizme i Crna Gora nikada više ne smije dozvoliti da se društvo suprotstavlja jednom etnonacionalizmu jačanjem drugog nacionalizma, što je bio čest slučaj

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije