Connect with us

Integracije

SIJARTO: Brisel da ne izmišlja kvazi razloge i da ne staje na put proširenju

Published

on

Crna Gora je napredovala u procesu pregovora sa Evropskom unijom, ocijenio je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Sijarto i apelovao na Brisel da ne staje na put proširenju Unije.

On je, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Đorđem Radulovićem, ocijenio da Crna Gora i Srbija tokom ovog mandata Evropske komisije treba da ostanu punopravne članice Unije.

Sijarto je kazao da sve što se na Zapadnom Balkanu događa ima uticaj i na Mađarsku i da je zbog toga najbolji put EU integracija tog regiona u EU.

“U suprotnosti je sa našim interesima ono što se danas dešava u Briselu u pogledu proširenja EU. Proteklih godina EU je izgubila svoj ekonomski i politički značaj”, rekao je Sijarto, prenosi Pobjeda.

Prema njegovim riječima, protivteža može da bude samo proširenje i prijem novih zemalja.

“Zato Brisel molim da ne staje na put proširenju EU i da ne izmišljaju kvazi-razloge zašto ne može da se napreduje u pregovaračkim procesu”, naveo je Sijarto.

On je rekao da je Crna Gora ostvarila veliki napredak u procesu pregovora.

Sijarto je kazao da Mađari odnos sa Crnom Gorom vide kao strateško partnerstvo.

On je rekao da je sa Crnom Gorom dogovoreno da se priznaju sertifikati o vakcinaciji i da se odobri slobodno putovanje bez testova i karantina.

Radulović je ocijenio da je politički dijalog ključ unapređenja odnosa u vremenu u kom živimo.

Mađarska, kako je kazao, u kontinuitetu pruža snažnu ekspertsku podršku Crnoj Gori u procesu integracija.

„Uvjereni smo da ovaj region pripada zapadu i zapadnom sistemu vrijednosti. Saglasili smo se i o potrebi saradnje u ekonomiji, nauci, kulturi obrazovanju“, naveo je Radulović.

Kako je kazao, Crna Gora i Mađarska imaju odličnu komunikaciju.

„Mađarska je posvećena procesu proširenja EU“, rekao je Radulović.

Upitan da prokomentariše medijske navode da će novinar Vijesti Vlado Žugić biti specijalni izaslanik u Zagrebu, Radulović je potvrdio tu informaciju.

“Vlada je posvećena regionalnoj saradnji sa svim državama. Donijeli smo odluku da Žugića pošaljemo u Zagreb kako bi omogućili da dodatno poboljšamo prijateljske odnose”, rekao je Radulović.

On je dodao da u tome ne vidi ništa čudno i neobično.

“U Beogradu imamo desetak ljudi koji se bave diplomatskim poslovima, dok ih je u Zagrebu samo dvoje”, naveo je Radulović.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije