Connect with us

Politika

RADULOVIĆ: Crna Gora je ponosna što je prepoznata kao država koja daje doprinos jačanju tolerancije i mira

Published

on

Crna Gora je ponosna što je prepoznata kao država koja svojim iskustvom i primjerom nastavlja da daje doprinos jačanju tolerancije, mira i povjerenja, ne samo u regionu, već i šire. Naša vjekovna tradicija mirnog suživota doprinijela je razumijevanju i očuvanju posebnosti pripadnika različitih nacija, religija i kultura – nasljeđa na koje smo veoma ponosni – kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na šestom plenarnom zasijedanju Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir, koji je danas u Podgorici okupio parlamentarce iz 41 države svijeta.

Osim ministra Radulovića, u uvodom dijelu zasijedanja, obratili su se predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, predsjednik Interparlamentarne unije Duarte Pačeko, predsjednik Parlamenta Gvatemale Alan Estuardo Rodrigez, predsjednik Globalnog savjeta za toleranciju i mir Ahmed Mohamed Aldžarvan, poslanica u Parlamentu Kolumbije i predsjednica Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir Hager Ismail Ibrahim Abougbal.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da smo tokom istorije njegovali multikulturalizam, te da to činimo i danas, nastojeći da pozitivan impuls prenesemo na cijeli region.

Ukazao je na činjenicu da uprkos postignutom napretku u raznim oblastima, trenutno postoji mnogo mjesta na svijetu u kojima mir, ljudska prava i slobode, tolerancija i stabilnost predstavljaju luksuz, jer podjele i trendovi nepovjerenja u različitim djelovima svijeta dobijaju zabrinjavajući zamah.

“Stoga je neophodno preduzeti napore da se takve tendencije blagovremeno i efikasno zaustave i preokrenu. Moramo naučiti da slušamo jedni druge, da učimo jedni od drugih, da se poštujemo i promovišemo multilateralizam, jedinstvo i solidarnost. Pandemija koja još uvijek traje, podsjetila nas je vrlo jasno da samo kada djelujemo zajedno, možemo stvoriti povoljne prilike. To je nešto što se ne može postići preko noći, ali istovremeno predstavlja našu kolektivnu odgovornost i priliku da generacijama koje dolaze ostavimo u nasljeđe mir i stabilnost ” poručio je ministar Radulović. Izrazio je uvjerenje da su izgradnja poverenja, tolerancije i mira, kako u regionu, tako i globalno, osnova za dalji, sveukupni razvoj i prosperitet.

“Crna Gora je, u skladu sa svojim vanjskopolitičkim prioritetima, snažno posvećena politici dobrosusjedskih odnosa, tolerancije i regionalne saradnje, ekonomskog rasta i stabilnosti. Pravimo korake ka članstvu u Evropskoj uniji, odlučno vjerujući da je naša, ali i budućnost čitavog regiona Zapadnog Balkana u Evropi. Jasno je da ćemo i samo konsolidacijom i ulaganjem u taj cilj biti odgovorni partneri međunarodnoj zajednici”, kazao je ministar Radulović.

Naglasio je da smo u eri globalne povezanosti, međuzavisnog i promjenljivog svijeta, dužni da njegujemo proaktivan pristup kako bismo uspješno riješili izazove koji predstoje, na način da „raznolikost kultura, religija, jezika, tradicije i običaja pretvorimo u svoje snage, a ne naše slabosti“.

Crna Gora će i dalje biti pouzdan partner u svim takvim poduhvatima, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou, poručio je šef crnogorske diplomatije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije