Connect with us

Politika

SJUTRA PITANJA ZA BRATIĆ: Hoće li se ministarka pojaviti u Skupštini?

Published

on

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić bi sjutra poslanicima u Skupštini trebala da odgovara na pitanja koja se odnose na njen resor. Potpredsjednik parlamenta Strahinja Bulajić je najavio da je prema rasporedu utvrđeno da ministarka Bratić sjutra u nastavku parlamentarnog zasijedanja prva odgovara na pitanja narodnih poslanika.

Međutim, postavlja se pitanje da li će se ministarka pojaviti ili će delegirati predstavnike Ministarstva kojim upravlja. Da je ovo pitanje opravdano govori sljedeća činjenica. Vesna Bratić je nedavno na kontrolno saslušanje pred skupštinskim Odborom za prosvjetu, poslala spoljnog saradnika Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta Dragana Koprivicu i državnog sekretara u tom resoru Miroslava Anđelića. Tada je pravdajući svoj izostanak navela da je njeno prisustvo neophdno na sjednici Vlade.

Uvidom u pitanja koja su upućena Vesni Bratić jasno je zašto poslanici sjutra žele da čuju odgovore od ministarke koja vodi četiri resora.

Kako je najavio Bulajić sjutra prvo pitanje ministarki treba da postavi poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović.

“Dokle se stiglo sa izmjenom nastavnog plana i programa za osnovno i srednje obrazovanje kojim bi se vratili u obaveznu literaturu pisci koji su bili uklonjeni: Desanka Maksimović, Meša Selimović, Aleksa Šantić i na kraju Petar II Petrović Njegoš”, pitanje je Đurovića.

Više poslanika ima pitanja u vezi aktuelnih dešavanja oko Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja.

Pitanja poslanice DPS-a Aleksandre Vuković za ministarku Bratić glase: “Jeste li upoznati sa radom i doprinosom FCJK i smatrate li, kao univerzitetska profesorka, da je ova ustanova odgovorila zadatku Vlade koja je osnovala, da razvija i učvršćuje crnogorski identitet, sa posebnim akcentom unapređenje montenegristike kao njegove važne karike? Hoće li se novim Zakonom o visokom obrazovanju ili na koji drugi način uticati izmjenu statusa FCJK?”

Poslanika DPS-a Dragutina Papovića interesuje ko je, zašto i na osnovu čega obustavio finansiranje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, u periodu od 24. decembra 2020. do 17. marta 2021. dodine.

“Da li je Vaša ili namjera Vlade čija ste članica da kroz najavljene izmjene Zakona o visokom obrazovanju na bilo koji način utičete na izmjenu postojećeg statusa Fakulteta za crnogorski jezik i knjizevnost sa Cetinja”, je pitanje poslanice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković za ministarku Bratić.

A poslanik SD-a i bivši ministar prosvjete Damir Šehović pita Vesnu Bratić da li Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta planira da ugasi Fakuliet za crnogorski jezik i književnost?

Suadu Zoronjić poslanicu Građanskog fronta URA interesuje da li se prosvjetni radnici mogu nadati finansijskoj podršci.

“Da li Vi kao resorna ministarka planirate da prosvjetnim radnicima fnansijski nadoknadite uloženi trud i rad u najtežim uslovima”, pitanje je Zoronjićeve.

Poslanica DPS-a Suzana Pribilović spremila je više pitanja za ministarku četiri resora.

“Da li su utvrđeni pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistemaziciji Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i uprave za sport i mlade? Koliko lica i na kojim radnim mjestima je zaposleno u ministarstvu i Upravi za sport i mlade? Koliko lica i na kojim radnim mjestima je zaposleno u ministarstvu i Upravi za sport i mlade, u periodu od 07.12.2020. do 20-03-2021.”, pita ona.

Pribilović zanima i koliko lica je, u istom periodu, imenovano ili odnosno postavljeno ili određeno za vršioce dužnosti i na kojim radnim mjestima?

“Koji nivo kvalifikacije obrazovanja imaju ta lica i koje je njihovo ranije radno iskustvo? Koliko je lica angažovano, po osnovu bilo koje vrste ugovora ili drugog oblika angažovanja u ministarstvu i upravi, na kojim poslovima i za koji iznos naknade? Što je predmet ugovora zaključenog između ministarstva i prof. dr. Dragana Koprivice, na koji period je zaključen i koji je ugovorem iznos naknade”, pitanja za poslanice Pribilović za resornu ministarku.

Poslanik DPS-a Abaz Dizdarević pita šta Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta preduzima u nastavku podrške i afirmacije kreativnih industrija kao generatora ekonomskog razvoja u oblasti kulture, te da li Vlada Crne Gore planira nastaviti realizaciju programa “Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija” koji je realizovan u periodu 2017 – 2020. godina.

Još jedna poslanica DPS-a ima pitanje za Bratićevu.

“Što ste konkretno preduzeli u slučajevima zloupotrebe djece u vjerske – političke svrhe u školama u Tivtu i Pljevljima”, pita Jovanka Laličić.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica pita ministarku Bratić da li je u slučaju sklapanja Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za pruzanje usluge smještaja studenata u Nikšiću 2016. godine ispoštovana zakonska procedura i da li ste registrovali manjkavosti u tom postupku u odnosu na koje treba reagovati pravnim putem.

Poslanici, a i javnost očekuju da od ministarke Bratić sjutra čuju odgovore na ova pitanja – još samo da se ministarka pojavi.

Činjenica je da se Vesna Bratić rijetko pojavljuje u javnim nastupima, ali s obzirom na to da upravlja najvećim resorom njene aktivnosti i potezi bi svakako morali biti transparentiji, a njeno pojavljivanje u javnosti vidljivije.

Nastavak sjednice Skupštine Crne Gore zakazan je za ponedjeljak 29. mart u 10 časova.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije