Connect with us

Politika

SKUPŠTINA CG: Opozicija neće prisustvovati ni na ponovljenoj sjednici

Published

on

Poslanici opozicije neće prisustvovati sjednici parlamenta zakazanoj za 20. januar zbog, kako su kazali, činjenice da ni prethodna sjednica, na kojoj je usvojeno više akata, među kojima i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, nije bila zakonita.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić zakazao je za 20. januar dvije sjednice na kojima će se poslanici ponovo izjašnjavati o sedam akata koje je na ponovno razmatranje vratio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Poslanici će, kako je Bečić ranije najavio, samo glasati o aktima bez rasprave.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da još nijesu imali završne konsultacije, ali da je gotovo izvjesno da neće doći na sjednicu.

“Nećemo prisustvovati sjednici 99 odsto, jer je zakazana samo za odlučivanje bez rasprave. Ne možemo činiti kvorum na sjednici koja je započeta nezakonito i zbog toga što oni nemaju potrebnu većinu u parlamentu. Mandat koji nije verifikovala Državna izborna komisija ne može se računati. Ne postoji nijedna odredba u upravnom postupku koja Skupštini daje ovlašćenja da ona odlučuje o verifikaciji mandata”, kazao je Živković, podsjećajući na odluku poslanika da verifikuju mandat poslanici liste ,,Crno na bijelo“ Suadi Zoronjić.

Slično smatraju i u Socijaldemokratama (SD) čiji poslanici, kako su iz medijskog tima te stranke rekli Pobjedi, neće prisustvovati novoj sjednici jer, navode, ne žele priustvom da daju legitimitet pravnom nasilju za kojim je vladajuća većina posegla.

“S obzirom na to da sada u Skupštini Crne Gore imamo po 40 pravno neupitnih poslanika vlasti i opozicije, do ocjene ustavnosti odluka donesenih na sjednici Skupštine Crne Gore od 28, odnosno 29. decembra 2020. godine jedino rješenje je dogovor koji bi mogao da ide u pravcu nespornog utvrđivanja kvoruma i usvajanja samo neophodnih i sistemski neupitnih zakona. Naravno, prihvatanjem da se uđe u razgovor u vezi toga bi značio i priznanje kolega iz vladajuće većine da su na nelegalan nacin utvrdili kvorum i potvrdili mandat jednoj poslanici. Da li su spremni na tako nešto, vrijeme će pokazati”, navode iz SD-a.

I u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) smatraju da na početku zasijedanja sporne sjednice nije prisustvovala poslovnikom utvđena potrebna većina od 41 poslanika.

“Stoga je njeno zasijedanje od početka bilo nelegalno i nelegitimno, kao i sve odluke koje su tokom takvog ‘zasijedanja’ donijete. Stoga poslanici SDP-a neće prisustvati ni ‘ponovljenoj sjedici’. Jedan od od osnovnih principa demokratije je da se odluke (većine) donose po utvrđenim pravilima. Poslovnik je u tom dijelu sasvim jasan, kvorum nije postojao. Jednostavno nije ispunjen osnovni preduslov za njen rad, te stoga i sve kasnje odluke na tom ‘zasijedanju’ nijesu donijete u skladu sa propisima niti mogu proizvesti bilo kakvu posljedicu i dejstvo, koje bi se moglo smatrati legitimnim i legalnim, a time i obavezujućim”, kazao je portparol SDP-a Mirko Stanić.

Takav način, smatra, „rada i odlučivanja“ Skupštine krajem decembra ako se pokuša sa sličnom praksom i u narednom periodu, može samo doprinijeti daljem urušavanju njene uloge i kredibiliteta kao krovne institucije političkog sistema države.

Sjednici 20. januara neće prisustvovati ni Bošnjačka stranka. Šef poslaničkog kluba BS-a Ervin Ibrahimović kazao je za Pobjedu da se još nijesu stekli uslovi za održavanje sjednice, jer, kako smatra, prethodna nije imala kvorum i održavanjem novozakazane sjednice ponovo se ulazi u zonu kršenja Ustava.

“Vjerujem da će se u narednom periodu oglasiti i Ustavni sud, kako bi se nakon toga stekli legalni uslovi za rad parlamenta”, naveo je Ibrahimović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije