Connect with us

Politika

SKUPŠTINA (UŽIVO): Vukasnović Stanković – Neke vlast očigledno mijenja; Spajić – Crnoj Gori smo obveznicama dali kiseonik; Medojević – Izvršili ste više krivičnih djela

Published

on

U Skupštini Crne Gore počela je rasprava o Prijeedlogu budžeta za ovu godinu.

Budžetom je predviđeno 2,46 milijardi eura priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

MARTINOVIĆ: Ubijeđen sam da imamo još puno rezervi da se naplata poreza i doprinosa na zarade dodatno uveća

Kada je u pitanju prijedlog budžeta za ovu godinu, prema riječima Vladimira Martinovića, vidi se da se izvorni prihodi planiraju za oko 10,5 odsto više u odnosu na predhodnu godinu.

“Ubijeđen sam da imamo još puno rezervi da se naplata poreza i doprinosa na zarade dodatno uveća. Podaci poreske uprave pokazuju da se desetinama hiljada zaposlenih isplaćuju zarade na nivou minimalne i na toliki iznos obračunavaju poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Javna tajna je da se preostali iznos isplaćuje “na ruke”, istakao je Martinović.

On je pozvao nadležne da se mnogo energičnije, nego do sada, obračunavaju sa ovim problemom jer se na taj način pokrada i država i zaposleni.

“Podsjetiću da je to bila praksa predhodne vlasti. Postoje svi ekonomski i ljudski razlozi da se objavi svojevrstan rat svim nesavjesnim poslodavcima koji izbjegavaju plaćanje poreza i doprinosa”, poručio je Martinović.

Dodao je da je više desetina miliona eura predhodnim budžetom otišlo onima iza kojih je stajala predhodna vlast.

“Razlog svemu tome je da mi proslavljamo deceniju otkako je donesen novi zakon o Igrama na sreću. On nije usvojen od strane predhodne vlasti i to je skandal prve vrste”, navodi lider Demokrata Vladimir Martinović

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Neke vlast očigledno mijenja

Draginja Vuksanović Stanković je istakla da Premijer ne može govoriti o tome kako su nam “puna usta” o turističkoj sezoni i turistima a da pri tome nemamo Ministarstvo turizma i održivog razvoja i da još uvijek držimo obavezu PCR testova za turiste koji dolaze i Zapadne Evrope.

“Upućujem apel sa ovog mjesta da se što prije, oko novih mjera, razmotri i ovo pitanje”, kazala je Vuksanović Stanković.

Dodala je da otkako je došla nova vladajuća većina na vlast, desile su brojne situacije kojima svi svjedočimo.

“Prije svega, van očiju građana, vi ste se zadužili za 750 000 000 eura i to smo pročitali u medijskim člancima. Time ste napravili loš potez za državu i njene interese jer je to nezakonito zaduženje. Maj je mjesec a mi tek danas raspravljamo o budžetu za tekuću godinu. Pri tome ste previdjeli, Odredbama Zakona o budžetu, da će se ovaj zakon koji će možda biti usvojen primjenjivati retroaktivno. Ne vidim pravni osnov za retroaktivnu primjenu”, istakla je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da je ovo prvi put u političkoj istoriji da Vlada nema podršku vladajuće većine koju je birala.

“Predizborna obećanja, na osnovu ovog Prijedloga, nijesu ispunjena – Naknade za majke sa troje i više djece, a mi smo se istinski borili za to. Obećali ste, dok ste bili opozicija, da prvo što ćemo da uradimo u vezi sa zakonom koji je DPS stavio van snage, jeste njegovo vraćanje i da one majke koje imaju stečena prava to pravo i dobiju. Đe su vam sredstva za naknade za majke? Drugo, zajedno smo se borili da se zdravstvenim i prosvetnim radnicima povećaju zarade i od toga sada nema ništa. Očigledno da vlast pojedine mijenja”, istakla je Draginja Vuksanović Stanković.

PAUNOVIĆ: Voditi računa o projektima za kapitalni budžet

Poslanica SNP -a Milosava Paunović je iskoristila raspravu o predlogu budžeta da ukaže na loš odnos bivše vlasti prema Opštini Berane iz koje dolazi.

“Predložili smo bivšoj vladi 18 projekata za kapitlalni budžet od kojih nijedan nije prihvaćen. Predloženi kapitalani budžet je sličan. Vlada mora da vodi računi u koje projekte se ulaže novac građana i da nema privilegovanih” poručila je Paunović.

Ona je ukazala i na neravnomjernu raspodjelu novca iz Egalizacionog fonda koja se mora korigovati.

KONATAR: Slijedi odgovornija socijalna politika

Miloš Konatar (URA) je ocijenio da je najteži zadatak koji je neko mogao dobiti sastavljanje predloga budžeta za 2021.godinu.

“Neki su očekivali da će sa novom Vladom doći slom javnih finansija, ali ništa se od toga nije desilo. Nema smanjenja plata, penzija, socijale. Situacija jeste teška i moramo iz nje izaci zajedničkim radom. Dobro je što su planirani izvorni prihodi veći, a izdaci manji i to je omogućilo da budžet u sebi sadrži izdvajanja za dječje dodatke,izdvajanja za besplatne udžbenike za sve osnovce. To je najava odgovornije socijalne politike”, rekao je Konatar.

On je naglasio da je ovaj predlog budžeta početak ozdravljenja finasija u Crnoj Gori i naša je odgovornost da svi radimo na tome.

POPOVIĆ: Cilj budžeta ekonomski oporavak

Zdenka Popović iz kluba Demokrata je kazala da je cilj budžeta stvaranje pretpostavki za brži ekonomski oporavak , a da se nije obezbijedilo 750 miliona kroz emisiju obveznica država bi bankrotirala.

“Ovim zaduživanjem će se vrati oko 440 miliona duga i 113 miliona kamate i nivo duga će biti manje za 557 miliona eura. Kod ove činjenice čudi kako naše kolege koje se bave ekonomijom kritikuju ovaj budžet. Ova Vlada nije pribjegla mjerama fiskalne poltike koja bi ugrozila standard građana. Kada bi uspjeli da stanemo na put sivoj ekonomiji bilo bi novca u budžetu. Mislim da postoji poltička volja da država zaustavi ovako značajan odliv novca.” rekla je Popović.

Ona je ocijenila i da će sprovođenje projekta elektronske fisklaizacije uticati na smanjenje sive ekonomije, da je dobro što budžet pored ekonomske ima i jaku socijalnu komponentu.

“Značajniji kapitani projekti zbog ekonomske i zdravstvene krize nijesu mogli da budu u ovom budžetu, ogromni novac sm odali za autoput.Očekujemo da će se situacija p promijeniti 2022. godine ” rekla je Popović.

SPAJIĆ: Ovo je godina oporavka i stabilizacije

Ministar finansija Milojko Spajić kazao je u Skupštini da se Crna Gora nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji.

On je naveo je da je pad ekonomije od 15,2 odsto u 2020. najveći u Evropi i jedan od najvećih u svijetu.

“Crna Gora je dobila kovid i bila je na respiratoru i u dubokoj krizi mi smo joj obveznicama dali kiseonik. Sada ovim budžetom mi joj dajemo vitaminsku infuziju, jer je ovo jedan zdrav budžet”, poručio je Spajić.

“Nismo posegli ni za povećanjem poreza i nameta”, kazao je Spajić i zamolio da i građani i poslanici shvate dubinu ove krize.

“Ne možemo sve odjednom, sačekajmo ovu godinu, ova godina je godina oporavka i stabilizacije”, poručio je Spajić i zamolio poslanike za umjerenost u amandmanima.

IBRAHIMOVIĆ: Vidljiva socijalna nota u predlogu budžeta

Poslanik BS-a Ervin Ibrahimović je kazao da se moralo voditi računa o razvojnoj komponenti budžeta koja je izostala, kao i o kapitalnim investicijama.

“Trebalo je kroz budžet stvoriti uslove za privlačenje investicija. Budžet nije realno planiran i brine me da će doći do porasta sive ekonomije. Očekivao sam jače fiskalno prilagođavanja. Socijalna nota u predlogu budžeta je vidljiva i dobar je korak što se tiče transparentnosti” ocijenio je Ibrahimović.

Dok je Ibrahimović govorio Spajić je kratko izašao iz sale.

“Ja pričam, a ministra nema. Ovo je još jedna odnos prema manjinama”, rekao je Ibrahimović.

MEDOJEVIĆ: U razmišljanju sam da li da podnesem krivičnu prijavu

Poslanik PZP-a Nebojša Medojević poručio je da je Spajić izvršio više krivičnih djela.

“Vi ste kao građanin sklapali poslove u ime države, to je krivično djelo. I taj ko vas je naučio to da radite taj vam nije učinio uslugu, taj vas je uveo u jedan način funkcionisanja bivšeg režima, da možete da radite šta hoćete. Ja sam u razmišljanju da li da podnesem krivičnu prijavu, jer bilo koji elementarno nezavisni tužilac bi vas lišio slobode”, kaže Medojević.

ŠEHOVIĆ: Budžet nerealan, čist avanturizam

Damir Šehović iz SD-a kaže vlada nema sistemski pristup javnim finansijama.

“Dobili smo nerealan budžet, čist avanturizam. Tvrdite da ćete ove godine naplatiti od turizma 700 miliona eura, od povećanja akciza nekoliko destina miliona eura. Čist avanturizam je očekivati 40 miliona godišnje po osnovu nelegalno stečene imovine, budući da nemamo ni slovo zakona o porijeklu imovine”, navodi Šehović.

Konjević: Akcize neće poboljšati životni standard građana

Raško Konjević (SDP) je kazao da se planira prihod od 40 miliona eura od nelegalno stečene imovine, a nema zakona.

“Gdje vam je zakon? Prvo ste njega obećali kad ste došli na vlast. Umjesto toga, opredijelili ste se za akcize. Vidjećemo da li će biti daljeg rasta sivog tržišta. Ne pravite greške DPS-a iz 2018.godine”, rekao je Konjević.

On je kazao da budžet ne utiče na bolji životni standard građana zbog poskupljenja koje će donijeti nove akcize, ali ni na bolji poslovni ambijent.

“To je rekla cijela poslovna zajednica koja apeluje da se akcize ne povećavaju”, kazao je Konjević.

On je pitao gdje je u predlogu budžeta novac za naknade majkama što je aktuelna vlast imala kao predizborno obećanje.

Izvorni prihodi budžeta za ovu godinu planirani su u iznosu od 1,88 milijardi euraili 40,6 odsto procijenjenog BDP-a, koji iznosi 4,64 milijarde eura, i u odnosu na ostvarene u prošloj godini veći su 240,9 miliona ili 14,7 odsto.

Predviđeno je i smanjenje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) na jaja kao osnovne životne namirnice sa 21 odsto na sedam odsto.

Ukupni izdaci budžeta planirani su na nivou od 2,02 milijarde eura ili 43,6 odsto BDP-a i u odnosu na preliminarno ostvarenje u prošloj godini manji su 45,3 miliona eura ili 2,2 odsto.

„U strukturi ukupnih rashoda, tekuća budžetska potrošnja planirana je na nivou od 1,82 milijarde eura ili 39,2 odsto BDP-a, dok je kapitalni budžet planiran u iznosu od 203,5 miliona eura odnosno 4,4 odsto BDP-a“, navodi se u saopštenju.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije