Connect with us

Politika

SPC RAZOČARANA: Krivokapić nije potpisao Temeljni ugovor

Published

on

Premijer Zdravko Krivokapić u Beogradu nije potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom iako je on, kako navode iz SPC, juče u prijepodnevnim satima usaglašen. Iz SPC-a su kazali da ne vide opravdanost razloga za nepotpisivanje ugovora, što doživljavaju kao diskriminaciju. Kazali su da neće odustati od odbrane svetinja.

“U prepodnevnim časovima istoga dana, predstavnici Svetog Arhijerejskog Sinoda i Vlade Republike Crne Gore su u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve i države Crne Gore.

Iz SPC su naveli i da je Krivokapić kasnio na sastanak i da je stigao u 21 sat.

“Premijer Vlade u Podgorici je iznio nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti”, navodi se u saopštenju.

Iz SPC su kazali da je Porfirije te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem.

“Ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namjere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu. Njegova Svetost Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske Pravoslavne Crkve i njenog vjernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije”, navodi se u saopštenju.

Oni su poručili da SPC i njen narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja.

Premijer je sinoć na Tviteru objavio da je došao u Beograd kako bi Srpskoj pravoslavnoj crkvi prenio dvije ključne poruke, u ime naroda Crne Gore.

“Došao sam u Beograd, u Patrijaršiju SPC, da Njegovoj Svetosti prenesem pozdrave vjernog naroda i njegovu volju da na tronu Svetog Petra Cetinjskog vide Vladiku Joanikija. Predložio sam da temeljni ugovor sa SPC bude potpisan na Cetinju, 30. oktobra, na dan upokojenja Mitropolita Amfilohija”, napisao je Krivokapić.

1 Comment

1 Komentar

  1. Radovan

    28.05.2021. at 08:17

    Ako Joanikije ne bude Mitropolit sada ,biće u onom drugom životu ,čista metafizika…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije