Connect with us

Politika

TENZIJE U ZEMLJI: Ambasade i EK pozivaju na suzdržanost

Published

on

Iz Evropske komisije i ambasada SAD i Francuske u Podgorici, apelovali su na što hitnije otvaranje političkog dijaloga u Crnoj Gori, a nakon što su podignute tenzije zbog navodnog pokušaja nove Vlade za “posrbljavanje” države, pišu Vijesti.

Oni, kako je saopšteno Vijestima, pozivaju na suzdržanost i odbacivanje svakog vida nasilja.
Istovremeno, Specijalno državno tužilaštvo tražilo je od Vlade originalno otvoreno pismo premijera Zdravka Krivokapića u kojem je optužio savjetnika predsjednika Crne Gore Veselina Veljovića da stoji iza patriotsko-komitskih skupova širom države.

Kako saznaju Vijesti, SDT bi danas trebalo da otvori izviđaj u tom predmetu kako bi utvrdili kakva saznanja ima premijer o učešću Veljovića u tim skupovima i “prljavim novcem” kojim se oni navodno finansiraju.

“Tražili smo originalne izjave, nakon čega ćemo otvoriti predmet i ispitati tvrdnje i saznanja Krivokapića. Mi takva saznanja nemamo”, rečeno je u vrhu SDT-a.

Premijer je prije dva dana pozvao političke subjekte da povuku pristalice sa ulica, navodeći da ne spori pravo na proteste, ali bez širenja mržnje i nasilja.

Rekao je, između ostalog, da Veljović rukovodi Komitsko-patriotskim pokretom i da se zna da “sve finansira organizovani kriminal u dosluhu sa političarima,jer oni na taj način čuvaju svoje interese”.
Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanja da li je ovo politička ocjena ili premijer ima dokaze za te tvrdnje, kao i da li će ih dostaviti tužilaštvu.

Krivokapić kao predsjednik Vlade i Vijeća za nacionalnu bezbjednost ima pristup povjerljivim podacima bezbjednosnih službi, pa ostaje nejasno da i je izjavu iznio po tom osnovu. ili na osnovu tvrdnje policijskog službenika koji je u petak na Bogetićima vidio Veljovića kako ga propušta kolona demonstranata, koja je potom blokirala službeni automobil Vlade.

Portparol EK Peter Stano kaže da Evropska unija pažljivo prati dešavanja u Crnoj Gori.
“U tom kontekstu, pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost, poštuju vladavinu prava i krenu u konstruktivan dijalog. Iako je sloboda okupljanja osnovno pravo EU, ono treba da se ostvaruje bez ugrožavanja javnog zdravlja i uz puno poštovanje vladavine prava i javnog reda”, rekao je Vijestima Stano.

I Američka ambasada, kako su saopštili “Vijestima”, ponavlja nedavni komentar Evropske unije, pozivajući sve strane da pokažu suzdržanost i uključe se u konstruktivan dijalog.

“Iako je pravo na mirno okupljanje temeljno demokratsko pravo, javni red i preventivne zdravstvene mjere moraju se poštovati, s obzirom na ozbiljno stanje javnog zdravlja. Američka vlada traži od svih političkih lidera u Crnoj Gori da doprinesu smanjenju tenzija, pozovu na jedinstvo i podrže Crnu Goru koja pripada svim građanima, bez obzira na njihov identitet ili pripadnost,” navodi se u izjavi Američke ambasade.

Ambasada Francuske: Ne bi bilo razumno da se pokvari odlična slika o zemlji

“Život Evropske unije čine diskusije i kompromisi očekujemo od Crne Gore da nastavi sa dokazivanjem da je spremna za takvu evropsku kulturu”, saopšteno je iz Francuske ambasade u Podgorici.
U odgovoru ambasade Francuske navodi se da “mirna politička smjena zaslužuje uvijek da bude pozdravljena”.

Izvor: Vijesti

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije