Connect with us

Politika

URA: Uveli smo SPC u pravni okvir, CPC dobila status vjerske zajednice

Published

on

Nestajanje kulturnih dobara iz CG nije problem ovog zakona: Kongres URA - Foto: URA

U susret usvajanja izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroipsovijesti koje se očekuju na skupštinskom zasijedanju koje počinje danas oglasili su se iz Građanskog pokreta URA, ocijenivši da su protivnici takvog teksta zakona oni koji ne zagovaraju jednakost prema svim vjerskim zajednicama i ljudi emotivno izmanipulisani propagandom DPS-a.

Osvrćući se na kritike dijela javnosti zbog brzine i hitnosti usvajanja ovih izmjena i nekonsultovanje Venecijanske komisije iz građanskog pokreta URA poručuju da sve te kritike ne stoje.

“Ovo je tekst zakona koji u javnom prostoru Crne Gore egzistira još od 2016, a od prošle godine gotovo svakodnevno. Dakle, ovo nije neki novi tekst već samo onaj koji je prečišćen od vanustavnih članova i DPS-ovih članova koji su služili za izborni inžinjering. Stav Venecijanske komisije na tekst zakona u potpunosti je ispoštovan i u ovim izmjenama zakona nema ništa što se kosi sa njihovim načelima”, saopštila je URA.

Tvrde da to što institucije nijesu radile svoj posao i što su nestajala kulturna dobra Crne Gore nije rezultat ovog zakona nego urušenih institucija i pogubne politike DPS-a.

“Kulturna dobra tretiraće Zakon o zaštiti kulturnih dobara, koji sprovodi nadležna Uprava za zaštitu kulturnih dobara. U praksi, to znači da sastav nijedne Vlade ne može proizvoljno raspolagati kulturnim dobrima, da nijedno kulturno dobro ne može biti iznijeto, niti oduzeto od države Crne Gore, ukoliko to nije u skladu sa pomenutim Zakonom, koji je znatno rigorozniji”, ukazuju oni.

Iz URE poručuju da su tim tekstom zakona uspjeli ono što tridesetogodišnji režim DPS-a nije za 30 godina, a to je da su sve eparhije SPC sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom uveli u pravni okvir države i da Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, koja je gotovo sve vrijeme vladavine DPS-a bila ponižena i registrovana kao NVO, dodjeljuju potpuno legitiman pravni okvir vjerske zajednice, uostalom kao i svim drugim vjerskim zajednicama.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije