Connect with us

Politika

UŽIVO PRVI PREMIJERSKI SAT: Burno u sali, nastavljena sjednica, premijer Krivokapić odgovara na pitanja

Published

on

Prvi premijerski sat u ovom skupštinskom sazivu i novoj izvršnoj vlasti održava se danas na Cetinju. Premijeru Zdravku Krivokapiću i ministrima postavljeno je oko 120 pitanja.

Na početku zasijedanja poslanik Liberalne partije Andrija Popović htio je da ukaže na opsadno stanje na Cetinju, ali mu to nije dozvolio predsjednik Skupštine Aleksa Bečić zbog kršenja Poslovnika.

Potom je izreko mjeru udaljenja sa sjednice poslaniku Popoviću, koji nije želio da izađe iz sale, prethodno rekavši da je “sramota i zastiđe” da mu se ne dozvoli da govori.

U toku je pauza.

Poslanik Danijel Živković rekao je da je na kolegijumu koji je sazvan kazano da su “uz malo popustljivosti i tolerancije mogli da izađu iz ove situacije”. Vlast bi, kako je kazao, morala imati veći stepen demokratskog kapaciteta i trpeljivosti.

Bečić je odgovorio da je očekivao da će Živković korektno prenijeti sadržaj kolegijuma, a ne da dijele “packe jedni drugima”.

“Moja obaveza je da se držim Poslovnika, Ustava i da sjednice vodim u skladu sa tim”, rekao je Bečić.

“Vi ste danas organizacijom ove sjednice prije svega ponizili Parlament, a nas poslanike uvrijedili, jer smo morali kroz barikade da bi došli na poslanička mjesta”, rekao je Dragutin Papović, dodavši da Skupština radi u vanrednim uslovima i da nisu dobili adekvatne uslove za rad.

Premijer Zdravko Krivokapić, na početku svog izlaganja je pozdravio Liberalni savez Crne Gore (LSCG) Slavka Perovića, a sve ostalo je, kako kaže, igra koju je smislio DPS.

Premijer je upozorio poslanike opozicije da budu pristojni, a Mugošu da “spremi prst”.

Premijer Krivokapić rekao je da je prema podacima Ministarstva finansija i socijalnog staranja o broju zaposlenih u potrošačkim jedinicama budžeta, u periodu tehničkog mandata prethodne Vlade, došlo do povećanja broja zaposlenih na centralnom nivou od 3.178 zaposlenih.

“Najveći broj rasta zaposlenh ostvaren je u vaspitno-obrazovnim institucijama, što se djelimično može opravdati potrebom za novim zapošljavanjem sa početkom nove školske godine”, rekao je Krivokapić.

Šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije, Dragan Ivanović je pitao premijera koliko je od 30. avgusta do 4. decembra prošle godine, zaposleno građana u ministarstvima, agencijama i javnim preduzućima, čiji je vlasnik država.

“Imam podatke da su pojedini stupili na dužnost krajem novembra, decembra i dobili radna mjesta na neodređeno, na četvorogodišnje ili petogodišnje mandate”, rekao je Ivanović.

Premijer je istakao da je broj zaposlenih povećan za 2.702 u resoru ministra prosvjete.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) i Liberalne partije (LP) Danijel Živković kazao je: “Vi ste morali da blokirate Cetinje da biste došli u njega. Vi danas ovdje pozdravljate Slavka Perovića i ideju koju je on promovisao, nezavisne Crne Gore. Vi ste se udostojili da pozdravljate Perovića na slobodarskom Cetinju sa blokadama, gdje ste ogradili Parlament i zabranili građanima da se slobodno kreću. I vi pozivate na pomirenje. Koliko kontradiktornosti i licemjerstva”

Kao odgovor Živkoviću, premijer Krivokapić je rekao “Ono što je najvažnije – saniranje pustoši koju je ostavio režim koji vi danas predstavljate je zateklo ovu Vladu. Šta smo mi to uradili za 40 ili 120 dana?”

Premijer je kazao da se ne slaže da je za 100 dana Vlade na bilo koji način, narušen međunarodni ugled Crne Gore. Podsjetio je da je poslije samo 10 dana bio u Briselu i razgovarao sa najvećim zvaničnicima Evropske komisije (EK) i NATO.

“Poluge moći, koje ste uspostavili tokom 30 godina vladavine, još uvijek su u stanju da destabilizuju Crnu Goru. I ovo je pokušaj destabilizacije Crne Gore. Pošto na vidjelo izlaze sva nepočinstva koja ste radili, otimanje društvenih dobara i primjeri besomučnih pljačkanja državnih resursa, ostalo vam je još samo da ugrozite ovu državu i to radite”, rekao je Krivokapić.

Živković je u odgovoru pitao da li se “spržena zemlja”, kako je premijer nazvao Crnu Goru u ekspozeu, može zadužiti 750 miliona na međunarodnom tržištu emisijom obveznica za tri dana.

“Vi i vaša Vlada se ponašate po principu fliper aparata. Odbijate se jedni od drugih, ne znate ni gdje je lijevo ni gdje je desno. Demantujete sebe u roku od 10 minuta… i vi nam držite pridike o moralu i dostojanstvu”, kazao je Živković.

Na konstatacije da vlast ne zna da upravlja pandemijom koronavirusa, Krivokapić je odgovorio da to niko u svijetu ne zna.

“Kada smo 4. decembra zvanično imenovani, bilo je 11.000 zaraženih, a danas ih ima 7.700”, kazao je premijer.

Krivokapić je istakao da će budžet biti transparentan i da bivša vlast nije željela da dostavi svoje sugestije iako je mogla, jer je ne interesuje Crna Gora nego lični džep.

 Predsjednik Kuba poslanika Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitao je zašto je toliko manje predstavnika manjinskih zajednica u Vladi. On je kazao da je premijer obećao da će jedini kriterijum za zapošljavanje biti stručnost, i da će imati poseban senzibiltet prema manjinskim narodima.

“Za ovih 100 dana se pokazalo drugačije. Zar nijedan Bošnjak, Hrvat, Rom, nije zavrijedio da bude na čelu vaše Vlade. Podsjeća sve na devedesete kada su se čistile institucije od manjinskih naroda. Ali idržaćemo, borićemo se”, rekao je on.

Krivokapić je odgovorio da nikada nijednog ministra nije pitao koje je nacionalnosti.

“Na Vašu ruku koju pružate ja ću je prihvatiti. Bez obzira da li ste i dalje u zagrljaju sa DPS-om. Nijedam funkcioner nije otišao zbog vjere. Vi s pravom štitite prava vašeg naroda. Ali, kada pričate o statistici, tu statistiku ste trebali da analizirate kada ste bili sa DPS-om, tada se po dubini dobili određeni broj kadrova. Niko ih dirnuti neće”, rekao je Krivokapić.

Kako je kazao, kada krenu konkursi “ni po babu, ni po stričevima, ni po nacionalnosti i boji”.

“Imaju neki CV-je, sa diplomama sumnjivih fakulteta. Možda će me optužiti, ali ja ne bih dozvolio rad u javnoj upravi onima koji nijesu završili državne fakultete. Ti privatni fakuteti jaki su možda u Americi”, rekao je premijer.

Ibrahimović je u komentaru rekao da je očekivao da će Krivokapić govoriti kao čovjek, ne kao političar.

Poslanik GP URA Miloš Konatar na samom početku je pozvao sve da spuste tenzije i poručio je da je vrijeme da se Crna Gora pomiri.

On je pitao premijera da li će Vlada podržati referendum za istraživanje i bušenje nafte u Jadranu. URA je protiv eksploatacije nafte i gasa. Ne možemo podržati nijedan takav projekat. Crnu Goru moramo graditi kao zelenu i ekološku, i okrenuti se obnovljivim izvorima energije”, rekao je Konatar.

On je dodao da je neosporno da je referendumsko izjašnjavanje vrhunac demokratije.

Krivokapić je kazao da se Vlada opredijela za ekološku Crnu Goru.

“Što se tiče projekta istraživanja nafte i gasa potpisan je 2015. godine. To je jedan rijetko dobar ugovor prethodne Vlade”, rekao je premijer.

“Sproveđenje klasičnog referenduma bi koštalo dva miliona eura. Šteta prekidanja istraživanja bi Crnu Goru koštala 100 miliona eura. Ako možemo sprovesti referendum koji malo košta ja sam za to”, rekao je Krivokapić.

Konatar je rekao da ne Crna Gora ne može biti ekološka država i istovremeno eksploatisati naftu i gas.

Predsjednik poslaničkog kluba Socijaldemokrata, Ivan Brajović, pita Krivokapića na koji način on i Vlada koju predvodi planiraju da se suoče sa katastrofalnom epidemiološkom situacijom u državi i šta planiraju da urade na smanjenju tenzija i podjela u društvu koje su eskalirale u Crnoj Gori nakon 30. avgusta.

“Nalazimo se u nikad težoj situaciji”, kaže Brajović. Kaže da smo druga zemlja u svijetu po broju oboljelih, te da je broj smrtnih slučajeva nikad veći.

Dodaje da su mjere bile selektivne i diskriminatorne.

Podsjeća i da su odbijane donacije vakcina u zavisnosti od afiniteta Vlade.

On kaže i da mu sa situacijom sa ANB-om sve liči na želju da se kompromituju partneri.

Na pitanje premijera odakle Brajoviću informacija da je kompromitrovana služba bezbjednosti, Brajović odgovara da je čitao informaciju koja mu je dostavljena.

“U prethodnom parlamentu sam bio neko ko je dobijao sve informacije od ANB-a, nikad ni u jednom dopisu nisam pročitao ime ijednog obavještajca. Kolege sa Vaše liste su na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu to čitali, tako da javnosti kažem jasno – čitao sam nešto što nije smjelo da bude u našem posjedu”, rekao je Brajović.

Poslanik SDP -a Raško Konjević pitao je da li će predložiti Vladi da razriješi v.d. direktora ANB-a Dejana Vukšića zbog odavanja tajnih podataka.

Takođe je pitao i da li je Krivokapić zadovoljan radom organa za sprovođenje zakona u prvih 100 dana rada Vlade i kako u tom svijetlu komentariše negativno mišljenje Venecijanske komisije na izmjene tužilačkih zakona koje je ministar pravde radio sa predstavnicima parlamentarne većine.

“Da li se dan prije održavanja sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj je saslušavan potpredsjednik Dritan Abazović, imali kontakt sa jednom članicom NATO-a u koja je sigurisala da jedan dio materijala upućen poslanicima treba da bude povučen. To Vas pitam jer je Abazović rekao da je bio kontaktiran”, istakao je Konjević.

On je podsjetio i da je vicepremijer rekao da je Vukšić napravio propust.

“Ovdje se napravio propust koji ne pamtim u posljednih 15 godina. Pred poslanicama se našlo 15 imena operativaca”, rekao je Konjević.

Krivokapić je rekao da ga niko nije kontaktirao u četvrtak, odnosno nije imao kontakt ni sa jednom članicom NATO-a.

“Bio sam u Vladi čitavog dana. Došao sam kući u kasnim večernjim satima, a telefon ne nosim sa sobom. Ja Vam se zahvaljujem na korektnom pitanju”, rekao je Krivokapiću, poručujući Konjeviću daj odgovoran i profesionalan poslanik.

On je rekao da je mjera svakog dobrog funkcionisanja odgovornost.

“Postoji član 57 Zakona kada je onaj kome je dostavljen taj podatak dužan da obavijesti upravo ANB o tome da je napravljen propust. Nisam čovjek koji ima bezbjednosnu kulturu i može mi se desiti bilo kakav propust, ali Vi treba da svjedočite o toj kulturi na najbolji mogući način. Vi imate ogromno iskustvo u tome i školovani ste za to”, rekao je Krivokapić.

On je istakao da Dejan Vukšić ne pripada nijednoj partiji.

“Isto kao ja predvodio je koaliciju na lokalnom nivou. Svaku grešku Vlade, pokušavate da pretvorite u politički poen i zavadite nas sa međunarodnom zajednicom”, rekao je on.

Konjević je odgovorio da se sa premijerom saglasio da se dogodila greška.

“Ja ću podnijeti ostavku ukoliko ste Vi u pravu, ali pitanje je šta ćete onda Vi uraditi. Znam ponešto kako funkcioniše bezbjednosni sektor. Ne postoji slično iskustvo i nije niko od poslanika odao bilo koji tajni podatak jer je naša zakonska obaveza da i Vas, medije, druge poslanike, sve obavijestimo ukoliko je direktor ANB-a prekršio zakon. I bilo je dobro za princip odgovornosti i saniranje štete da ste priznali grešku. Vi ste trebali da se držite principa koje ste naveli u ekspozeu”, naveo je Konjević.

On je upitao premijera da li će podnijeti neopozivu ostavku zbog propusta sa odavanjem tajnih podataka.

Premijer je odgovorio da se sve svodi na nivo političkog odnosa u kome treba proglasiti direktora ANB-a nesposobnim, kao i premijera koji ga je postavio.

“Ne postoji ni jedna služba na ovom svijetu ili neko koji nije nikad napravio grešku. Najgora stvar koji je mogla da se desi je da smo ovo izvili na nivo međunarodnog incidenta, ali ja nisam imao uvid u taj podatak. Ne znam zašto je Vukšić toliko problematičan”, rekao je Krivokapić.

Konjević je podsjetio i da je vicepremijer rekao da je Vukšić napravio propust.

“Ovdje se napravio propust koji ne pamtim u posljednih 15 godina. Pred poslanicama se našlo 15 imena operativaca”, rekao je Konjević.

Krivokapić je rekao da ga niko nije kontaktirao u četvrtak, odnosno nije imao kontakt ni sa jednom članicom NATO-a.

“Postoji član 57 Zakona kada je onaj kome je dostavljen taj podatak dužan da obavijesti upravo ANB o tome da je napravljen propust. Nisam čovjek koji ima bezbjednosnu kulturu i može mi se desiti bilo kakav propust, ali Vi treba da svjedočite o toj kulturi na najbolji mogući način. Vi imate ogromno iskustvo u tome i školovani ste za to”, rekao je Krivokapić dodajući da se svaka greška vlade pokušava pretvoriti u politički poen i zavaditi nas sa međunarodnom zajednicom.

“Ne postoji slično iskustvo i nije niko od poslanika odao bilo koji tajni podatak jer je naša zakonska obaveza da i Vas, medije, druge poslanike, sve obavijestimo ukoliko je direktor ANB-a prekršio zakon. I bilo je dobro za princip odgovornosti i saniranje štete da ste priznali grešku. Vi ste trebali da se držite principa koje ste naveli u ekspozeu”, naveo je Konjević.

On je upitao premijera da li će podnijeti neopozivu ostavku zbog propusta sa odavanjem tajnih podataka.

Premijer je odgovorio da se sve svodi na nivo političkog odnosa u kome treba proglasiti direktora ANB-a nesposobnim, kao i premijera koji ga je postavio.

“Ne postoji ni jedna služba na ovom svijetu ili neko koji nije nikad napravio grešku. Najgora stvar koji je mogla da se desi je da smo ovo izvili na nivo međunarodnog incidenta, ali ja nisam imao uvid u taj podatak. Ne znam zašto je Vukšić toliko problematičan”, rekao je Krivokapić.

On je istakao da nema podatke kakva je procedura u ANB-u, ali je siguran da će Vukšić preduzeti sve mjere da se utvrdi ko je zatajio..

“Ja znam samo da je neko dužan da reaguje kad uoči da neki podatak remeti bezbjednosnu strukturu. Ako je u pitanju greška kao što je predstavaljate, dajte da prvo utvrdimo odgovornost, pa da govorimo o posljedicama. Dajte da poštujemo princip nevinosti “, naveo je Krivokapić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije