Connect with us

Politika

VANREDNA SJEDNICA: Dio skupštinske većine odustao od zahtjeva za 18. februar

Published

on

Poslanici parlamentarne većine iz redova Demokratske Crne Gore, URE, Socijalističke narodne partije i Prave Crne Gore odustali su od zahtjeva za vanrednom sjednicom koja je zakazana za 18. februar – potvrđeno je Pobjedi.

Na toj sjednici trebali su da se razmatraju Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu i Predlog zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Predložene izmjene dva tužilačka zakona izazvale su kritike Evropske komisije i dijela crnogorske javnosti.

Poslanici Demokrata, GP URA, SNP-a i Prave Crne Gore su, u dopisu Bečiću, kao razlog odustajanja naveli zahtjev Vlade da se na kraći rok odloži razmatranje predloženih zakona, kako bi mogla da obavi neophodne konsultacije sa evropskim partnerima saglasno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i EU, kao i drugim obavezama iz evropske agende.

“Kao podnosioci zahtjeva za vanredno zasijedanje Skupštine Crne Gore za 18. februar, obavještavamo da odustajemo od zahtjeva za navedeno vanredno zasijedanje Skupštine“, kaže se u dopisu u koji je agencija MINA imala uvid.

Oni su zamolili Bečića da obavijesti poslanike da sjednica Trećeg vanrednog zasijedanja u 2021. godini za 18. februar neće biti održana.

„Imajući u vidu da više ne postoje formalne pretpostavke, odnosno minimum 27 poslanika koji zahtijevaju vanredno zasijedanje Skupštine “, navodi se u dopisu.

Dodaje se da se predloženi zakoni ne povlače, i da ostaju u skupštinskoj proceduri.

“Ali neophodnost konsultuacija sa evropskim partnerima, nameće potrebu odlaganja razmatranja predloženih zakona za redovno zasijedanje Skupštine u primjerenom roku”, naveli su potpisnici dopisa.

Kako su kazali, niko od njih nema dilemu da su organizacione i kadrovske promjene u tužilaštvu neophodnost i neminovnost, odnosno da je tim institucijama potrebna korjenita reforma.

“Ali te reforme moramo izvršiti nakon konsultacija sa evropskim partnerima, saglasno potpisanim sporazumima sa EU i preuzetim obavezama u integracionim procesima”, zaključuje se u dopisu.

Na dnevnom redu sjednice bili su, između ostalog, i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, Predlog zakona o izmjeni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju i Predlog odluke o izmjenama Poslovnika Skupštine Crne Gore.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije