Connect with us

Politika

VESNA MEDENICA: Negirala navode Milana Kneževića

Published

on

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesne Medenice, oglasila se nakon što je jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, na današnjoj konferenciji otkrio javnosti sadržaj anonimnog pisma grupe zaposlenih u crnogorskim sudovima koje upućuje na navodne nezakonite radnje, negirajući njegove navode.

Medenica je saopštila da u Vrhovnom sudu ne postoji “tajna soba” i optužila Kneževića da je prekršio propise i načela ponašanja u oblasti bezbjednosti i odbrane.

Reagovanje Medenice prenosimo u cjelosti.

Imajući u vidu da su na današnjoj press konferenciji i nakon toga u medijima, pomenuta imena časnih sudija Vrhovnog suda Crne Gore, ljudi sa dugogodišnjom sudijskom karijerom, bez ijedne mrlje u radu i to na osnovu anonimnog pisma bez imalo opreza i prisustva stida, zbog građana Crne Gore želim pojasniti sljedeće.

Iako je poslanik Milan Knežević navodno pismo danas pročitao u funkciji, nažalost, predsjednika Odbora za odbranu i bezbjednost u Skupštini Crne Gore, svjestan odredaba Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, kao i uredbi koje su na snazi u ovoj oblasti, poslanik je stvorio kod javnosti, a posebno zaposlenih u sudovima, krivu sliku o funkciji Vrhovnog suda Crne Gore u nacionalnom sistemu odbrane i bezbjednosti Crne Gore, koja mu zakonom pripada.

U Vrhovnom sudu Crne Gore ne postoji “tajna soba” sa sredstvima koja omogućavaju bilo kakav vid audio-video snimanja (“prisluškivanje” ili tajno praćenje o kojem je poslanik govorio). U skladu sa pomenutim propisima Crne Gore, Vrhovni sud ima bezbjednosnu zonu (a ne “vezu sa ANB”), u kojoj se obrađuju i čuvaju tajni podaci, odnosno službena dokumentacija iz nadležnosti Vrhovnog suda. Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore na obrazloženi predlog direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i nadležnog direktorata u Ministarstvu odbrane, donosi odluku o primjeni nadzora, koji je propisan zakonom, vodeći računa o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda lica u odnosu na koja se nadzor primjenjuje. U svim predmetima postoji relevantna dokumentacija, odnosno predlozi nadležnih organa i odluke Vrhovnog suda.

Pored toga, navodi o uništavanju dokumentacije o dodijeljenim varijabilama i dodijeljenoj pomoći Kabinetu, državnim službenicima i sudijama su apsolutno netačni. Cjelokupna dokumentacija se nalazi u odjeljenju za ljudske resurse u Vrhovnom sudu i Sudskom savjetu, kako u odnosu na državne službenike, tako i u odnosu na sudije. Svaki dodatak na zaradu, ili pomoć za državnog službenika, odnosno sudiju, je isplaćivan iz budžeta za sudstvo, a što je pratila validna dokumentacija.

Kada je riječ o navodima o nepotizmu u sudu, želim ukazati da po definiciji nepotizam predstavlja čestu optužbu u politici kada je srodstvo određenih lica presudna činjenica za njihovo zapošljavanje u državnim organima, bez adekvatnih kvalifikacija za određeno radno mjesto. Sekretarka Ksenija Jovićević je zakonito izabrana za savjetnika u sudu, na osnovu svih kvalifikacija koje posjeduje i koje su je preporučile za obavljanje poslova savjetnika i sekretara u Vrhovnom sudu.

U skladu sa članom 56 Zakona o sudovima, sekretar mora da ispunjava uslove za savjetnika u tom sudu. Shodno tome, kako je imenovana ispunjavala uslove i po javnom oglasu bila izabrana za savjetnika u Vrhovnom sudu, nakon određenog vremena je bila raspoređena da privremeno, a poslije toga i trajno obavlja poslove sekretara Vrhovnog suda Crne Gore.

Kako je poslanik Knežević u svom obraćanju naglasio da je sekretarka jedino imala pristup “tajnoj sobi”, imam obavezu da ukažem da je poslanik Knežević time prekršio sve propise i načela ponašanja u oblasti bezbjednosti i odbrane – zaštitu tajnosti podataka i sigurnost lica koja obavljaju te poslove, nezavisno od toga ko te poslove obavlja. Takvi podaci su zakonom regulisani kao tajni i čuvaju se od njihovog otkrivanja javnosti, a sve to je moralo biti poznato poslaniku, imajući u vidu da trenutno obavlja funkciju predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu u Skupštini Crne Gore.

Ne želeći da, na bilo koji način dalje učestvujem u dnevno političkim performansima poslanika Kneževića, ovim zaključujem svoje reagovanje o ovoj temi, nadajući se da je povodom svega što je saopštio poslanik Knežević spreman preuzeti odgovornost za eventualne posljedice koje nastupe.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije