Connect with us

Vijesti

JELUŠIĆ: Vlada može biti samo nestranačka i ekspertska

Published

on

Rekonstrukcija Vlade moguća je samo na nestranačkom, ekspertskom nivou, ocijenila je poslanica GP URA Božena Jeušić.

-Tu smo dužni, u prvom redu, da razgovaramo sa onima koji su i do sada bili dio zajedničkog saveza. Ukoliko govorimo o bilo kakvom ulasku političkih lidera u svojstvu eksperata, to su potpuno nove stvari. Tek tada se može razgovarati šta za koga jeste ili nije prihvatljivo-, kazala je Jelušić Gradskom portalu.

Komentarišući izjavu predsjednika Bošnjačke stranke, Ervina Ibrahimovića, da bi koncept manjinske vlade, kroz okupljanje svih proevropskih snaga, bio dobar izlaz iz političke krize, Jelušić navodi da je lista želja svih političkih subjekata ogromna.

-Ono na šta smo obavezni i što ne smijemo da previdimo je da smo do sada bili savez koji je funkcionisao na nestranačkom nivou, što je bio najmanji zajednički imenitelj tri koalicije. Da nije bio takav, uz sve mane toj ekspertizi, ne bi bilo ni sporazuma-, istakla je Jelušić.

“URA nije dežurni krivac”

Ona se osvrnula i na ocjenu poslanice Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović-Stanković da je “sada trenutak istine za GP URA i posljednja stanica na kojoj mogu iskočiti iz pogrešnog voza, u koji su ušli nakon parlamentarnih izbora”.

-Voljela bih da su svi oni koji su trebali da iskaču na nekim stanicama, iskakali na vrijeme i da to i sada rade, jer je van pameti napade sa svih strana skoncentrisati na jednu partiju zato što se usuđuje da misli o Crnoj Gori, njenom pomirenju i izlasku iz problema-, navodi Jelušić.

Ističe da je u ovom trenutku važno biti državotvoran.

-Ne treba da zaboravimo da URA nije dežurni krivac, mnogo je krivaca-, tvrdi Jelušić i dodaje da se dobro osjeća u “ovoj partijskoj koži”.

-Kad sa dvije strane imate tako žestoke napade na iste osobe, znate da ste na srednjem i pravom putu, koliko god bilo teško-, zaključila je Jelušić.

Vukadinović: Manjinske partije da ne nasjedaju

Politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da bilo koja Vlada, koja nije rezultat vanrednih parlamentarnih izbora, samo produžava političku agoniju i mučenje crnogorskog društva i, kako dodaje, vlast tročlanog političkog saveza koji želi da instalira po dubini svoje kadrove i napravi hobotnicu koja će ostati, kakva god promjena da se desi.

-Dobro bi bilo da manjinske partije ne nasjedaju na razne lijepe priče od tročlanog saveza i da se ni albanske, bošnjačke i ostale partije, koje uslovno predstavljaju manjinske narode, ne uhvate u tu zamku, jer to bi onda bila legitimacija toj vladi pred stranim ambasadama koje rovare po Crnoj Gori i nastoje da je modeluju po svojim nahođenjima-, ocijenio je Vukadinović za Gradski portal.

Ističe da krizu mogu razriješiti samo novi parlamentarni izbori.

-Očito da je Crna Gora ugrožena od veoma rigidnog i agresivnog kleronacionalizma. Uvlačiti u to manjinske narode znači da ih žele kao pokriće za takvu politiku u Crnoj Gori. Valjda su manjinski narodi svjesni da je ovo vlada jedne religijske zajednice i da samo hoće da ostvari interese Srpske pravoslavne crkve-, rekao je Vukadinović.

“URA krivac za sve loše što se događa u Crnoj Gori”

Nada se da manjinske partije neće ući u “vrzino kolo iz kojeg teško da će moći da izađu.”

-Jer će oni biti saučesnici svega lošeg što će se dogoditi Crnoj Gori, na isti način kao što je to URA. Za sve što se događa u Crnoj Gori nije kriva ni SPC ni DF, već onaj koji im je koalicioni partner i omogućio podršku svemu tome, a to je URA-, naglasio je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, ne bi bilo dobro da manjinske partije budu samo neko ko će podijeliti odgovornost sa URA-om.

-Strankama manjinskih naroda, zahvaljujući svemu što su doživjele u prethodnih deset mjeseci, sigurno ne treba još jedan takav eksperiment u kome samo mogu da budu gubitnici i da dožive veliko političko razočarenje-, zaključio je Vukadinović.

1 Comment

1 Komentar

  1. Anonim

    28.09.2021. at 11:23

    URA jeste kriva, posebno, pojedinačno, samozvani intelektualci u njoj. Jelušić je mikrofon besmislenosti ponašanja URA u okolnostima teških posljedica koje je sama stvorila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije