Connect with us

Vijesti

PERIĆ: Vanredni izbori nijesu realnost u narednih šest mjeseci

Published

on

Vanredni izbori nijesu realnost u narednih pet, šest mjeseci, jer bi onaj ko bi ih inicirao ušao u veliki politički rizik. Niko trenutno nije toliko siguran u svoju poziciju da bi ušao u tu varijantu razrješenja – ocijenio je za Pobjedu politički analitičar Srđan Perić komentarišući potencijalno rješenje aktuelne političke krize.

Brigu, kako je rekao, predstavlja to što nijedno od mogućih rješenja ne garantuje stabilniju političku situaciju u daljem raspletu.

– Po prvi put imamo iskustvo tranzicije vlasti i čini mi se da iz njega ne izvlačimo ono najbolje. Demokratija jeste model vladanja u kome učite na greškama, a upravo je to ono što nam ide najteže. Pravimo mnogo grešaka i ne pada nam na pamet da možda sami griješimo – kazao je on.

Smatra da smo ušli u zonu politike koja zbunjuje prije nego li nudi rješenja, jer, kako je rekao, opozicija nema kredibilitet za ozbiljnu kritiku i inicijativu na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a vlast je, sa druge strane, heterogena i neefikasna.

– Imamo i sada sve eksplicitniju najavu da će se iz struktura ove postavke Vlade moguće ipak stvarati stranka, što onda mijenja i na deklarativnoj ravni politički karakter same Vlade – istakao je Perić i dodao da opcija održavanja statusa kvo donosi nefunkcionalnu većinu koja će se uzajamno podrivati i trajati dok neko od tri ključna nosioca ne plati političku fakturu tog stanja.

Pa ipak, Perić vjeruje da će politička klasa naći neku vrstu dogovora u nekom trenutku.

– Taj dogovor može biti i da se prekompozicija političke moći vrši u postojećem okviru – ali konstatujmo da bi i to bio dogovor. Stvari i pozicije se mijenjaju i svako pokušava do ojača svoju političku perspektivu – naveo je.

Komentarišući pozive lidera DF-a da se politička kriza internacionalizuje Perić je kazao da moramo biti u stanju da rješavamo svoje probleme.

– Naše međunarodne obaveze i partnerstva su jedna stvar, a unutrašnje funkcionisanje sasvim druga i za to smo mi odgovorni prije svega pred sobom, a onda i pred drugima – ocijenio je Perić.

Kada je u pitanju zabrinutost koju su iskazivali zvaničnici međunarodne zajednice u vezi sa potencijalnim ulaskom predstavnika DF-a u Vladu, Perić je naglasio da moramo razjasniti činjenicu da sva tri konstituenta vladajuće postavke imaju svoja kadrovska rješenja na značajnim izvršnim pozicijama, da kontrolišu državna preduzeća i skupštinska tijela, te da zajedno tvore vlast.

– Tačno je da se najviše polemike pokreću u vezi sa kadriranjem u Vladi na ministarskom nivou. Mi se nalazimo u svojevrsnoj pat poziciji, jer niko od političkih subjekata vlasti nije voljan za dodatne ustupke i svako sebe vidi žrtvom – ocijenio je.

Smatra i da dajemo veći značaj sebi na međunarodnom nivou nego što ga zaista imamo.

– Kada bi slušali političare, ispalo bi da globalne sile nemaju druge brige osim razrješenja političke krize u Crnoj Gori. Trebamo biti svjesni svoje pozicije u svijetu i pokušati da se ponašamo u skladu sa tim – zaključio je Perić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije