Connect with us

Politika

VLADA: Đukanovićeve optužbe nemoralne i opasne, njegov režim odgovoran za stanje u zdravstvu

Published

on

Optužbe predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da je aktuelna Vlada odgovorna za gubitak ljudskih života, nedržavničke su, nemoralne, a istovremeno i neistinite i opasne, saopšteno je iz Vladine službe za odnose sa javnošću.

Đukanović je ranije kazao da je vakcina protiv koronavirusa mogla da bude u upotrebi u Crnoj Gori još 24. januara, i da su se tokom mandata aktuelne Vlade trendovi obolijevanja i smrtnosti uzrokovanih tim virusom drastično pogoršali.

U reagovanju Vlade navodi se da je očigledno da Đukanović ostaje uporan u želji da obmanjuje crnogorsku javnost.

„Povrh svega, ovog puta čini korak dalje i Ministarstvo zdravlja, odnosno Vladu, optužuje za gubitak života ljudi koji je, kako kaže, moga biti izbjegnut “efikasnijim postupanjem države”, aludirajući prvenstveno na ponudu donacije Petrosa Statisa“, kaže se u reagovanju.

Iz Vlade su ponovili da svaka donacija fizičkih ili pravnih lica, odnosno svih koji nijesu proizvođač ili vlada, kada je riječ o vakcinama direktno ugrožava pregovore sa proizvođačima i vladama drugih zemalja.

Prema njihovim riječima, iako u svijetu zasigurno postoji veliki broj pojedinaca koji bi imao sredstva i volju da donira vakcine, Svjetska zdravstvena organizacija potvrđuje da ne poznaje takvu praksu.

Dakle, kako su kazali iz Vlade, svaka ponuda donacije mogla bi se smatrati ugrožavanjem dobijanja vakcine pouzdanim putem, to jest direktnim ugrožavanjem zdravlja građana.

Oni su naglasili da se vakcina ne nabavlja kao medicinska oprema, niti kao građevinski materijal ili neki sličan proizvod, „s čim predsjednik Đukanović očigledno nije upoznat, jer se takvim aktivnostima nije ni bavio“.

„Smatramo apsolutno nedržavničkim, nemoralnim, a istovremeno i neistinitim i opasnim optužbe Đukanovića da je aktuelna Vlada odgovorna za gubitak ljudskih života“, kazali su iz Vlade.

Oni su ponovili da je za epidemiološko stanje u Crnoj Gori odgovorna prvenstveno prethodna Vlada koja, kako su kazali, nije sklopila nijedan jedini bilateralni ugovor za nabavku vakcina, niti je uplatila garancije za COVAX program.

„Đukanovićevom režimu možemo zahvaliti i za opšte stanje u svim resorima, pa i zdravstvenom“, poručili su iz Vlade.

Oni su naveli da su došli da rade i „ozdrave“ Crnu Goru, ne samo od koronavirusa, već u svakom smislu.

1 Comment

1 Komentar

  1. Građan in

    17.02.2021. at 17:08

    Pa kad su tajno pregovarali o zaduženju zašto nijesu i o vakcinama. Epidemija je tu od marta. Mislili su tamjanom da to rješavaju ili da pi..ustog vaspostave kao spasitelja, što i rade. No bolje da pozovu Milutina, da ovo sredi e izgibosmo…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije