Connect with us

Politika

VLADA MIJENJA ODLUKU: Brže do crnogorskog državljanstva

Published

on

Crnogorska Vlada odlučila je danas da izmijeni Odluku o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i olakša dobijanje crnogorskog državljanstva.

U informaciji Vlade se navodi da će se privremeni boravak uračunavati za osnovu za dobijanje crnogorskog državljanstva.

Crnogorski Zakon o državljanstvu predvidja privremeni boravak kao jedan od uslova za sticanje državljanstva dok je Vladina Odluka propisivala neprekidni boravak, koji se tumačio kao stalni. Tako je bilo potrebno da osoba u nekim slučajevima boravi neprekidno čak 15 godina odnosno pet privremenog boravka i deset stalnog u Crnoj Gori da bi dobila državljanstvo.

Vlada sada predlože da se neprekidni boravak definiše tako da se u isti uračunava i periood privremenog boravka uz stalni boravak koji se dobija na osnovu ovog privremenog.

“Predloženo rješenje će riješiti status nemalog broja građana koji žive, privređuju, plaćaju poreze, te su svoj život vezali za ovu zemlju, a usljed ovako definisanih uslova nisu još uvijek uspjeli da steknu crnogorsko državljanstvo”, stoji u Informaciji.

Pravo na državljanstvo, po zakonu, između ostalog sada ima osoba koja neprekidno i zakonito boravi u Crnoj Gori deset godina prije podnošenja zahtjeva za prijem u državljanstvo.

Stalni boravak se dobija nakon pet godina privremenog boravka. Vladina Odluka je propisivala da je potrebno medjutim da bude deset godina neprekidnog boravka, što su državni organi tumačili kao stalni boravak.

U Vladinoj informaciji se navodi da su sudovi presudjivali u korist državnih organa i na fonu Vladine Odluke, te su zato odlučili da je izmijene i preciziraju.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije