Connect with us

Politika

VLADA-SZO: Solidarnost u vakcinaciji put ka globalnom okončanju pandemije

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Vakcine protiv koronavirusa put su ka okončanju pandemije i ekonomskom oporavku, poručeno je na sastanku premijera Zdravka Krivokapića i direktora Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, Hansa Klugea.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz Vlade, razgovarao sa Klugeom o modalitetima za jednaku i pravičnu distribuciju COVID-19 vakcina u Crnoj Gori i zemljama zapadnog Balkana.

„Ističući da vakcine protiv COVID-19 nose potencijal da obuzdaju pandemiju, Krivokapić je naglasio da svi moraju sarađivati kao porodica kako bi se obezbijedila hitna, pravična i jednaka raspodjela i administriranje vakcina protiv COVID-19“, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je naglasio da niko u tom procesu ne smije biti zaboravljen i da se pandemija može okončati na globalnom nivou, samo ukoliko bude okončana u svim pojedinačnim zemljama svijeta.

„Vlada Crne Gore ulaže enormne napore kako bi osigurala bezbjedne i djelotvorne vakcine kroz COVAX platformu, u konsultaciji sa EU, ali i u direktnim pregovorima sa proizvođačima, istakao je Krivokapić.

Kluge je rekao da su međunarodna solidarnost, jednakost i zajedničko zastupanje ključni faktori u nabavci i distribuciji ograničenih količina vakcina na globalnom nivou.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije