Connect with us

Politika

KRIVOKAPIĆ: Tražio sam ostavku ministra Leposavića, molim građane za razumijevanje (VIDEO)

Published

on

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić saopštio je na vanrednoj konferenciji za štampu da je zatražio ostavku ministra pravde Vladimira Leposavića.

“On sam treba da se vadi za ono što je uradio, smatrajući da je njegova izjava takva da može da amortizuje ono što je rečeno. Međutim, naknadna izjava je ostala na istom fonu i nisam mogao dopustiti taj luksuz nego sam u ime Vlade reagovao”, rekao je premijer i dodao:

“Tražio sam ostavku Leposavića jer je to najbolji način da pokažemo svoju odgovornost ličnim činom”, kazao je Krivokapić, uz napomenu da odluku nije donio zbog pritiska ambasada.

Formalno, Krivokapić će danas poslati Skupštini Prijedlog za razrješenje Leposavića.

Krivokapić je tokom vanrednog obraćanja rekao da su Leposaviću “progledali kroz prste” kada je u pitanju bio istup u vezi Zakona o amnestiji i okolnosti oko usvajanja tužilačkih zakona.

Krivokapić je dodao da pomirenje ne može da bude odluka Vlade – ni pet šest ljudi.

“Da li želimo da ovu smjenu uradi neko drugi a ne mi sami. Ja nemam nikakav problem, ja želim najbolje ovom narodu. Ako oni nemaju stprljenja i ne veruju u to prvi ću da podnesem ostavku. To je najlakše. Ja nosim naslijeđeno breme koje je toliko teško da vam to ne mogu opisati ali ću ga nositi, dok narodu ne bude odgovaralo”, poručio je on, moleći građane za razumijevanje odluke o Leposaviću.

On je rekao da se Vlada pokušava srušiti iznutra, i da na tome rade mnogobrojni prdstavnici vladajućih partija, kao i DPS sa sateletima.

LEPOSAVIĆ NIJE SMIO DA IZNOSI PRIVATNE STAVOVE

Krivokapić je dodao da je Leposavić čovjek izuzetne inteligencije i znanja, ali je nedopustivo da iznosi svoje privatne stavove.

“Ničija biografije ne smije biti opravdanje za bilo kakve aktivnosti. Samo djela svjedoče o nama. Još jednom sam na današnjoj zajedničkoj sjednici postavio pet pitanja – da li ja dobro vodim vladu, da li je vlada 100 odsto orjentisana ka Evropskoj uniji (EU), da li jedan čovjek može biti važniji od vlade i države, da li neko želi da ove što su nam nametnuli ovo što nigdje na svijetu nema za 30 godina, onako kako možemo, ne treba nam ni sudstvo ni tužilaštvo. Ovdje svi pritiskaju vladu, zašto neko ne pritiska sudstvo i tužilaštvo. Zašto neko ne pritiska Skupštinu koja nije donijela brojne zakone, nije omogućila da se razvlasti RTCG koja šalje poruke mržnje. Peto pitanje sam postavio da li ovu smjenu da uradimo mi sami ili neko drugi”, rekao je Krivokapić.

LEPOSAVIĆ ŽELI DA OBAVLJA DUŽNOST DO RAZRJEŠENJA

Upitan ko će obavljati poslove ministra, do imenovanja novog, Krivokapić je rekao da Leposavić ne želi ni tu funkciju zamrzne, već želi da i dalje obavlja tu funkciju.

“To je njegovo pravo dok ne bude razriješen. Ja ću biti taj koji će permanentno da daje zadatke ministru. Mi ne zavisi samo od ministra već i od državnih sekretara i onih koji su podređeni ministru. Mi ne možemo da ne radimo, naša obaveza je rad”, naveo je on.

Na pitanje da li je Leposavić odbio da napravi predloge tužilačkih zakona po preporukama Venecijanske komisije, Krivokapić je odgovorio da nije.

“On će da uradi sve po preporukama Vencijanske komisije, kazao je on, dodajući da će se Zakon o tužilačkom savjetu uskoro naći u Skupštini.

NOVI MINISTAR MORA BITI EKSPERT

Na pitanje da li se smjenom Leposavića otvara prostor da kadar DF dođe na tu poziciju, Krivokapić je rekao da nije još pričao ni sa kim.

“Ovo mjesto može biti samo mjesto za eksperta, jer ova vlada ne može čas da bude ekspertska, čak politička, čas polupolitička. Nisam razumišljao niti mi pada na pamet da razmišljam o tome ko će biti na tom mjestu”, istakao je on.

SKANDALOZNA IZJAVA

Podsjetimo, Leposavić je u parlamentu izjavio da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida “kad se to i nedvosmisleno utvrdi”.

Leposavić, koji je doktor pravnih nauka, široj javnosti je postao poznat kao član pravnog tima Mitropolije Crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve,  rekao je i da je sud u Hagu gde je suđeno za genocid u Srebrenici, „izgubio svoj legitimitet“.

Skandaloznu izjavu Leposavića osudila je domaća i međunarodna javnost.

Ranije juče, Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Socijaldemokratska partija, članice Albanske koalicije Jednoglasno i Građanska inicijativa “21. maj” uputile su svim punoljetnim građanima Crne Gore da potpišu peticiju za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koja se nalazi na internet adresi gradjanskapeticija.me.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije