Connect with us

Politika

VUJOVIĆ: Vlast da pokrene dijalog o promjenama u pravosuđu

Published

on

SDP još jednom poziva aktuelnu vlast da iskaže elementarnu političku odgovornost i da pitanju neophodnih promjena i imenovanja u pravosuđu pristupi otvaranjem dijaloga sa opozicijom i civilnim sektorom, u cilju postizanja neophodne kvalifikovane većine koju predviđa Ustav Crne Gore.

“Ukoliko vladajuća većina ne želi da prihvati više puta upućene pozive SDP da se kroz parlamentarni dijalog i inkluzivan proces koji vodi dogovoru i konsenzusu dođe do održivih i ustavnih rješenja, nije jasno zbog čega se oglušuju na iste takve pozive sa raznih evropskih i međunarodnih adresa”, saopštio je eneralni sekretar Ivan Vujović.

Ukoliko su evropska vlast kako tvrde i kako su se na kraju obavezali onim famoznim postizbornim Sporazumom, mi ih pitamo zašto se ponašaju antievropski, antidemokratski i na kraju antiustavno. Zašto žele da, prkoseći EU, Venecijanskoj komisiji i ostalim našim partnerima, unilateralno i pravnim nasiljem rješavaju važna pitanja a da nijesu prethodno uradili ništa da se oko tih tema pokuša napraviti dogovor.
Zato ih po ko zna koji put pozivamo da zajednički radimo na svim pitanjima koja se tiču našeg evropskog puta i neophodnih promjena u pravosudnom sistemu. SDP će biti konstruktivan činilac ukoliko budemo radili sistemski, po zakonu i Ustavu, na kraju po demokratskim principima i sugestijama naših međunarodnih partnera.

“Podsjećamo ih da je implementacija Ustavnih amandmana jedno od ključnih privremenih mjerila bez čijeg ispunjavanja nema napretka na putu ka EU. Podsjećamo ih da implementacija Ustavnih amandmana znači da se postigne dogovor i kvalifikovana većina oko neophodnih promjena i imenovanja u pravosuđu”, naveo je on.

SDP podsjeća da nema dogovora ako se prethodno na otvori parlamentarni dijalog, a to vlast ni skoro pola godine od konstituisanja Parlamenta nije uradila. Podsjećamo ih i da smo u istoj situaciji bili i 2013. godine, pa je tada Parlament, na čelu sa tadašnjim predsjednikom SDP, otvorio dijalog i zajedno sa opozicijom vlast postigla dogovor koji nam je omogućio otvaranje pregovora sa EU.

“Podsjećamo ih na sve to i na kraju pitamo – zašto se gospodo iz parlamentarne većine u čitavoj ovoj stvari ponašate jednako kao i DPS u prethodnom mandatu, odbijanjem da sjedneta za sto sa aktuelnom opozicijom i napravite dogovor. U aktuelnom ambijentu sve opasnijih političkih, pa i socijalnih tenzija, svaka odgovorna vlast bi otvorila dijalog na ključne teme pa i kada za to ne bi postojala ustavna i evropska obaveza, a u ovom slučaju i ona je očigledna. Za one koji se deklarišu kao građanski dio vlasti bliži se trenutak istine, naročito sada kada su dobili ozbiljna međunarodna upozorenja – da pristanu na ucjene DF ili da krenu putem dijaloga i poštovanja Ustava”, zaključio je Vujović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije