Connect with us

Politika

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: URA i Demokrate na raskrsnici – Evropa ili srpski svet

Published

on

Od početka rada Vlade i nove vlasti jedina konstantna su nestabilnost i netransparentnost u svim poljima, što rezultira time da se ova vlast više bavila međusobnim odnosima, nego poboljšanjem kvaliteta života građana, kaže u intervjuu za Vikend novine poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković.

“O ovoj Vladi trenutno lošije govore oni koji su digli ruku za nju nego mi koji smo je od početka principijelno i konkretno kritikovali”, kaže Vuksanović Stanković.

Govoreći o aktuelnoj političkoj krizi i načinu za njeno prevazilaženje, poslanica SDP kaže da su izbori uvijek u ovakvim situacijama realna opcija, ali da onima koji su napravili pogrešan koncept i koji nemaju rezultate u prethodnih skoro godinu dana teško da mogu odgovarati izbori.

Počeli su pregovori o prevazilaženju aktuelne krize između predstavnika parlamentarne većine. Vjerujete li da je moguće da pronađu zajednički jezik, s obzirom na brojne nesuglasice? Koliko dugo mogu trajati pregovori?

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Vjerujte da to ne znaju ni oni koji u te pregovore ulaze, kao ni cijela crnogorska javnost. Od početka Vlade i nove vlasti jedina konstantna su nestabilnost i netransparentnost u svim poljima, što rezultira time da se ova vlast više bavila međusobnim odnosima nego poboljšanjem kvaliteta života građana.

Šta ako se ne dogovore? Šta je najrealnija opcija?

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Očigledno od koncepta ekspertske vlade sada svi dižu ruke. Sada svi kažu da je Vlada nefunkcionalna, tj. da je loša. Da li će kreatori tog “ekspertskog” modela i uopšte takvog modela političkih promjena imati svijest o sopstvenoj odgovornosti za krah tog koncepta ili će tvrdoglavo da srljaju u još lošije modele koji se sada nude?

A nudi se da Demokratski front i direktno uđe u Vladu, a to je po prvim reakcijama prihvatljivo i za GP URA i Demokratsku Crnu Goru. Ta vlada bi bila DF ili, da budem do kraja precizna, Vučićeva vlada. Kako bi takav jedan aranžman građanske partije u vlasti objasnile javnosti, velikom dijelu svoj ih birača, a posebno našim zapadnim partnerima, nije mi jasno. Takva marionetska vlada bi izgubila međunarodnu podršku i još jače bi zemlju vukla nazad. Ako do toga dođe, mora se pripremiti snažan građanski odgovor. U demokratiji je, kada imate ovakvo stanje, uvijek jedna od opcija ići na izbore, gdje bi se mandat vratio građanima, koji treba da procijene ko najbolje radi u njihovom interesu. Ima naravno i drugih modela u interesu građana. Vidjećemo šta nam donose naredni dani i sedmice.

Očekujete li vanredne parlamentarne izbore do kraja godine ili eventualno na proljeće sljedeće, što se može čuti kao opcija? Kome u ovom trenutku izbori najmanje odgovaraju i zašto?

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Kao što sam kazala, izbori su uvijek u ovakvim situacijama realna opcija, a onima koji su napravili pogrešan koncept i koji nemaju rezultate u ovih skoro godinu dana teško mogu odgovarati izbori, sigurna sam da su građani prepoznali zalaganje poslanika SDP u Skupštini Crne Gore, ali i naših predstavnika u gotovo svim gradovima koji konstantno nude rješenja za nagomilane probleme i suštinski, a ne PR razvoj Crne Gore. Naša partija je imala skoro polovinu svih amandmana na budžet, u proceduri je više od deset zakona koje smo podnijeli u proteklih par mjeseci, veoma aktivno se borimo za prava poljoprivrednika, zdravstvenih radnika, privrednika, policajaca, penzionera i brojnih drugih, kao i zaštitu strateških državnih interesa, zbog čega raste podrška našoj partiji. Zato bi sa optimizmom očekivala naredne vanredne parlamentarne izbore.

SDP je uputio Poziv na evropski konsenzus kroz politički dijalog. Očekujete li pozitivan odgovor i da li smatrate da se na taj način može doprinijeti prevazilaženju podjela u Crnoj Gori?

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Krajnji je trenutak da se ovakvo stanje počne rješavati političkim dijalogom čiji je cilj uspostavljanje evropskog konsenzusa, koji suštinski znači dogovor o temeljnim vrijednosnim političkim načelima i pravcima daljeg demokratskog razvoja Crne Gore.

Uvjereni smo da takva, evropska vrijednosna većina u parlamentu postoji, budući da je to potvrđeno i povodom skorašnjih parlamentarnih glasanja oko nekih fundamentalnih političkih principa koja se tiču pitanja suočavanja sa bliskom prošlošću i naših evropskih i međunarodnih obaveza. U tome je smisao našeg dokumenta, tj. poziva na evropski konsenzus kroz politički dijalog. Da li takozvane građanske partije u Vladi žele da grade evropski pristup ili da nastave da funkcionišu u sistemu diktata i ucjena DF, SPC i zvaničnog Beograda, na njima je da odluče. Vremena za bilo kakvo manevrisanje više nema. Da li će URA i Demokrate podržati evropsku politiku ili onu koja vodi prema raznim ‘srpskim svetovima’? Tu su na raskrsnici. SDP pruža ruku da gradimo evropski konsenzus, vidjećemo gdje će se ko svrstati.

Iz Vašeg ugla, ima li ova Vlada više kredibilitet i legitimitet? Koji su najpogubniji učinci izvršne vlasti? Vidite li išta pozitivno išta?

VUKSANOVlĆ STANKOVIĆ: O ovoj Vladi trenutno lošije govore oni koji su digli ruku za nju nego mi koji smo je od početka principijelno i konkretno kritikovali. Vlada nije ispunila nijedno od suštinskih obećanja, već u znatnoj mjeri i nastavila sa pogrešnim praksama prethodnika iz DPS i SD. Dovoljno je samo pogledati koliko će nas desetina miliona eura koštati avio-kompanija od “nula eura”, da policajci idu pješke na posao, a poljoprivrednici su na ulici, a ne na njivi. To je u najkraćem efekat prvih 200 dana vlasti i nijesam sigurna da čak i oni koji su u njoj mogu naći nešto pozitivno.

Često ste u parlamentu na udaru pojedinih poslanika aktuelne većine, što Vas nimalo ne sprečava da jasno iznesete svoje stavove.

VUKSANOVIĆ STANKOVlĆ: Ti udari i napadi me uopšte ne zanimaju, moj zadatak u parlamentu je da budem glas hiljada onih koji su podržali politiku, program i ideje Socijaldemokratske partije, ali i da budem glas svih onih koji Cmu Goru vide kao modemu, evropsku i građansku državu koja počiva na multinacionalnom skladu i dobrosusjedstvu. To sam učila još od malih nogu u svom rodnom Baru i to je vodilja mog političkog, ali i životnog puta.

Neprihvatljivo miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore

Srpski zvaničnici i crkveni velikodostojnici ne prestaju sa napadima na Crnu Goru. Vučić je otvoreno najavio podršku lokalnim samoupravama. Vaš komentar?

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: To je nastavak jednog brutalnog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore koje, nažalost, ima efekta na stabilnost naše države. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo i nije u duhu dobrosusjedskih odnosa, kao i evropskog puta naše dvije zemlje. Na kraju, ako se ranije pravio sistem u kojem je jedna partija iznad zakona, sad se pravi sistem u kojem je jedna vjerska zajednica iznad zakona i ako su prije bili presudni partijski, a ne institucionalni stavovi, sad to postaju crkveni. Takva država u Evropi ne postoji i ovaj način formiranja i vođenja Vlade Crne Gore više podsjeća na Teheran ili Rijad, a ne na vlast zemlje koja je sljedeća na listi za ulazak u EU.

Crnogorska mladost se probudila

Primjetno je da na društvenim mrežama sve veći broj mladih komentariše aktuelna dešavanja i daje podršku građanskoj i antifašističkoj državi. Vjerujete li da se u Crnoj Gori budi građanski aktivizam i pokreće energija koja nije usmjerena prema zaštiti bilo koje partije, nego države?

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: To je i suština patriotizma. Ljubav prema državi, a ne prema bilo kojoj partiji ili pojedincu. Crnogorska mladost se probudila, još jače i žešće nego devedesetih godina i ta mladost i energija neće se zaustaviti dok našu zemlju ne vrate na put evropskog i građanskog razvoja.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije