Connect with us

Politika

ŽIVKOVIĆ: Pitanje dana kada će biti održani novi izbori

Published

on

Vlada premijera Zdravka Krivokapića izgubila je legitimitet i pitanje je dana kada će biti održani novi izbori, ocijenio je poslanik Demokrtaske partije socijalista (DPS) Danijel Živković.

Živković je u intervjuu agenciji MINA kazao da je kriza vladajuće većine počela kada je potpisan sporazum o koaliciji tri ideološki i programski različita politička konstituenta.

“To se u narednim mjesecima reflektovalo kroz najveće kritike koje je Vlada dobila od onih koji su je birali u parlamentu”, rekao je Živković.

Kriza je, kako je naveo, nastavljena stavljanjem u proceduru tužilačkih zakona koji su, nakon jasnih upozorenja iz međunarodne zajednice da bi put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU) bio zaustavljen i negativnog mišljenja Venecijanske komisije, povučeni.

Živković je dodao da je treći veći izazov, koji je
uzdrmao “oslobodioce”, inicijativa za smjenom ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića i “to ni od koga drugog do od premijera koji je izjavio da su ministri dok je on tu nedodirljivi”.

“Izgleda da će ostati upamćen kao najkontradiktorniji premijer, koji je više puta tokom dana u sukobu sa samim sobom”, rekao je Živković.

On smatra da veći problem od inicijative predstavlja odsustvo autoriteta predsjednika Vlade, i da se sa razlogom može postaviti pitanje kakav bi epilog bio da Leposavić ne bude razrješen u Skupštini.

“Ne bi trebalo olako preći preko izjave Leposavića da su mu nakon odgovora na poslaničko pitanje čestitali članovi Vlade i predstavnici sve tri koalicije parlamentarne većine, što je jasan dokaz koji upućuje na saglasnost sa iznesenim stavovima”, istakao je Živković.

On je kazao da je četvrti izazov pred kojim se našla Vlada i parlamentarna većina najava usvajanja Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom čime su, kako je naveo, do kraja ogoljene namjere da se kroz izmjenu demografske strukture i izborni inženjering kreira većina koja bi bila protiv usvajanja evropskih vrijednosti.

“To je imalo za ishod protest građana protiv takvih namjera, kao i svih pogrešnih poteza koji su za šetiri mjeseca prikazali svu nesposobnost i nesnalaženje, čime je izazvana nestabilnost u svim sferama života”, rekao je Živković.

On je ocijenio da je aktuelna Vlada izgubila legitimitet i da je pitanje dana kada će biti održani novi izbori.

Živković je kazao da bi na narednom kolegijumu predsjednika Skupštine sa predsjednicima klubova poslanika trebalo da bude utvrđen termin održavanje sjednice na čijem dnevnom redu bi bila inicijativa za smjenom Leposavića.

“S obzirom na to da se radi o zahtjevu premijera i navodima u obrazloženju, vjerujem da se neće dugo čekati na održavanje sjednice”, dodao je Živković.

On je rekao da će poslanici DPS-a glasati za razriješenje Leposavića iz razloga koji su navedeni u odrazloženju inicijative.

Živković je kazao da će glasanje o smjeni Leposavića biti test za većinu u parlamentu da se izjasni o stavovima koje je ministar saopštavao u prethodnom periodu.

“Do sada smo čuli predstavnike dva konstituenta da će glasati protiv razrješenja, dok će treći biti za razrješenje. Ne vjerujem da će to neke djelove nove vlasti približiti opoziciji ali će sa druge strane otvoriti pitanje uloge i pozicije onih snaga koje sebe kvalifikuju kao proevropske”, ocijenio je Živković.

On smatra da bi glasanje o razrješenju Leposavića moglo produkovati novu krizu izvršne vlasti koja, kako dodaje, bez autoriteta, programa i vizije vodi državu u potpuni ekonomski sunovrat.

Prema riječima Živkovića, Vlada je dobila mandat da rješava problem, a ne da ga predaje opoziciji.

“Ako žele da rade posao za koji su izabrani, moraju izaći iz tih okvira, jer su im građani povjerili drugačiju ulogu na parlamentarnim izborima u odnosu na ono kako se sada ponašaju. Ovo što sada vidimo na djelu, liči na sve, sem na ozbiljan i politički odgovoran odnos prema nacionalnim interesima”, istakao je Živković.

On smatra da će pitanje razrješenja Leposavića izazvati novi potres u vladajućoj većini.

“To će dodatno poremetiti veoma slabe temelje povjerenja između onih koji sada znaju da im vrijeme ističe”, naveo je Živković.

On je kazao da svi vide da nova vlast ne može obezbjediti funkcionalnost sistema, i da je zbog velike krize u parlamentarnoj većini izazvana i kriza izvršne vlasti, “što već sada ima katastofalne posljedice po ekonomiju”.

Ne može se, ističe Živković, saradnja uspostaviti između onih koji jedni o drugima u javnom prostoru iznose najteže kvalifikacije i nakon toga sjede za istim stolom.

“Promjena mišljenja je preko noći postala manir, pa sada ne možete biti sigurni u bilo kakvu izjavu predstavnika većine, niti sa pouzadnošću tvrditi da se to neće izmjeniti u roku od sat vrmena”, rekao je Živković.

Kako je naveo, takva kontradiktornost je uočena kod premijera.

“Siguran sam u to da ga ozbiljno ne doživljavaju ni oni koji su ga birali u parlamentu, a ni veći dio onih koji su mu dali povjerenje na parlamentarnim izborima. To se vidi po poslednjim dešavanjima na sastanku sa predstavnicima političkih partija iz vlasti kada su u međusobnom optuživanju ostali bez bilo kakvog dogovora”, rekao je Živković.

Prema njegovim riječima, da bi Crna Gora uspješno savladala sve podjele i izazovno vrijeme, mora u jednom frontu imati iskrene protagoniste evropske politike.

“Ne može se tim putem ići, a sarađivati sa onima koji grade otvorenu šovinističku i nacionalističku politiku. Ne može se pod isti kišobran sa onima koji negiraju sva dostignuća Crne Gore. Zamislite politiku Demokratskog fronta (DF) koja ne priznaje državu, a kandiduju se za vođenje unutrašnje u spoljne politike”, istakao je Živković.

On je ocijenio da je neminovno rarješenje ove situacije na novim parlamentarnim izborima.

“Koji će, siguran, sam biti prilika da se sve proevropske snage opredijele za izgradnju platforme zajedničkog djelovanja u ubrzavanju reformi ka članstvu u EU”, rekao je Živković.

On je kazao da se ne može vršiti reforma tužilaštva pod parolom borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, “da bi se ispoštovao diktat DF sa zakonima koji su kreirani u Beogradu, a koji imaju samo jedan cilj – obračun sa političkim neistomišljenicima”.

Živković je rekao da je siguran da će svaki pokušaj uvođenja nove prakse mimo mišljenja Venecijanske komisije dobiti adekvatan odgovor Evropske komisije.

On je naglasio da Crna Gora ima institucionalni i normativni okvir koji obezbjeđuje funkcionalnost tužilačke organizacije, ali da je neophodno otvoriti dijalog o izboru čelnih ljudi u pravosuđu.

“Sve drugo je pravna vratolomija koju vlast pokušava da izvede kako bi što prije udovoljilo ultimatumu DF-a, koji je najavio da neće glasati o drugim predlozima zakona dok tužilački ne budu usvojeni u parlamentu”, ocijenio je Živković.

Zatezanje odnosa sa EU zbog uslova DF-a, prema njegovim riječima, može samo dovesti do nazadovanja u pregovorima.

“To bi desnom krilu trojne koalicije apsolutno odgovaralo, ali pitanje je jesu li drugi konstituenti saglasni sa takvim djelovanjem”, dodao je Živković.

On je, komentarišući proteste građana zbog plana Vlade da izmijeni kriterijume za sticanje crnogorskog državljanstva, kazao da DPS do sada nije učestvovao u bilo kvakvim organizacijama protesta, ali da će partija voditi brigu o daljem napretku države i iz opozicionih klupa.

“Uradićemo sve što je neophodno da osujetimo plan vlasti da kroz izmjenu Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i izmjene Zakona o registrima prebivališta i boravišta naprave drugi po redu demografski udar na Crnu Goru, a kasnije kroz izborni inženjering omoguće da se stvore uslovi za nestanak države”, poručio je Živković.

Kako je rekao, za sada je dobra poruka što će se o tim temama otvoriti razgovor u okviru skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Živković je kazao da DPS i kao opozicija ima odgovornost da vodi računa o nacionalnim interesima, ali da je ključna adresa za odgovornost Vlada koja vodi unutrašnju i spoljnu politiku.

“Ono što sada vidimo na sceni nema nikakve veze sa državotvronom politikom, zapravo radi se o vrlo dobro sračunatim planovima da se Crna Gora učini ekonomski neodrživom, a da se kroz takvo postupanje i obezdržavi”, zaključio je Živković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije