Connect with us

Svijet

BAJDEN NEĆE UKIDATI SANKCIJE VENECUELI: Traži promjenu Madurove politike

Published

on

Bajden

Američki predsjednik Džo Bajden i njegova administracija neće žuriti sa ukidanjem nametnutih sankcija Venecueli ali će razmisliti o njihovom ublažavanju ukoliko dođe do promjene u političkom narativu Nikolasa Madura, prenosi Reuters.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Reuters, ako predsjednik Nikolas Maduro preuzme korake koji će dovesti do izgradnje povjerenja, postoje mogućnosti da Bajden ublaži sankcije ovoj južnoameričkoj državi.

Kako su naveli zvaničnici Bijele kuće, iako postoje određene sankcije prema Venecueli, one imaju dovoljno posebnih odredbi koje omogućavaju slanje humanitarne i druge vrste pomoći kako bi se pomoglo stanovnicima Venecuele u savladavanju pandemije koronavirusa ali i sve većih ekonomskih problema sa kojima se suočava ova država.

Za sada, Bajden je spreman da se drži specifičnih sankcija koje se tiču kazni u naftnom sektoru. Međutim, za razliku od Trampa, Bajden će nastojati angažovati još nekoliko zemalja koje bi pomogle rješavanju problema između Venecuele i SAD-a.

“Ne žurimo sa ukidanjem sankcija. Ako režim preuzme određene korake koji bi doveli do razgovora sa opozicijom razmotrićemo ublažavanje sankcija”, naveo je jedan od zvaničnika za Reuters.

Također, Bajdenova administracija je jasno stavila do znanja da će i dalje podržavati opozicionog lidera Huana Guaida kao privremenog predsjednika Venecuele.

Na kraju razgovora za Reuters zvaničnici su govorili i o mogućoj promjeni pristupa Bajdena prema “kubanskom problemu”.

Kako ističu, iako bi promjene pristupa mogle imati pozitivan učinak na geopolitička kretanja, one trenutno nijesu u fokusu nove američke administracije te je naglašeno kako se država trenutno mora fokusirati na pandemiju, ekonomski oporavak i obnovu odnosa sa saveznicima u svijetu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije